Zopo ZP999 - Recenzija

Zopo ZP999 Recenzija

Zopo smartfone smo do sada upoznali kao vrlo pristupačne uređaje, s vrlo dobim omjerom uloženog i dobivenog. Isto tako, ako izbor suzimo na “Kineze”, vidjet ćem oda je Zopo jedan od kvalitetnijih niskobudžetnih brandova koji se u mnogim segmentima može mjeriti s uređajima proizvedenim od strane mnogo zvučnijih brandova.

Danas se pred nama nalazi najnoviji top model, flagship, perjanica i uzdanica Zopa - model ZP999 s 5,5” zaslonom, osmerojezgrenim procesorom, 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije. Naravno, tu je i utor za micro SD memorijske kartice, ali i mnogi načini povezivanja uključujući podršku za USB on-the-go. O svemu ovome kao i ostalim detaljima, čitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike • Dimenzije: 151.6x76.3x9.2mm

 • Masa: 150 grama

 • Zaslon: 5,5″ IPS LCD 1920 x 1080, 400 ppi

 • SoC: MediaTek MT6595M

 • CPU: 8x Cortex-A7 na taktu 2,0 GHz

 • RAM: 3 GB

 • Interna memorija: 8 GB

 • Micro SD: Da, do 64 GB

 • Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB on-the-go, NFC, HotKnot

 • 3G: HSPA+ 900/1900/2100 MHz,

 • 4G: LTE 800/1800/2600 MHz

 • OS: Android 4.4 KitKat

 • Kamera: 14 MP/1080p f/2.2

 • Prednja kamera: 5 MP

 • Baterija: 2700 mAh

 • Cijena: 2999,00 kn

 • Ustupio: Hangar 18


Prednosti • Hardver i performanse

 • Odličan zaslon

 • Dual SIM

 • Podržava USB on-the-go

 • Omjer uloženo/dobiveno


Nedostaci • Problem kod spajanja na LTE mrežu


Dizajn i kućište


columns="4"

S obzirom na gabarite, Zopa ZP999 možemo svrstati u kategoriju phableta, no vidjeli smo kako u zadnje vrijeme granica između različitih kategorija uređaja lagano nestaje, pa tako jednostavno možemo reći da se radi o velikom smartfonu. Kad ga izravno usporedimo s Noteom 4, vidjet ćemo da je malčice manji, zanemarivo deblji i nešto manje mase.

Kućište je dizajnirano klasično, pravilnog i simetričnog oblika. Izrađeno je iz plastike čiju monotoniju razbija imitacija kroma na rubovima, gdje nalazimo i fizičke tipke (uključujući i onu za kameru), te microUSB i 3,5 mm audio utor. Cijelo kućište je izrađeno iz plastike, a poklopac baterije karakterizira tekstura koja sprječava klizanje uređaja iz ruku i ne prima tragove prstiju, što se, eto, ne može reći za prednju stranu.

IMG_1521

5,5-inčni zaslon dolazi izrađen u IPS tehnologiji i 1080p rezoluciji. To na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od visokih 400 ppi što je i više nego dovoljno, s obzirom da granica iznad koje ljudisko nema sposobnost izoliranja pojedinog piksela iznosi oko 320 ppi. Vidjeli smo da se mnogi proizvođači danas nepotrebno razbacuju pikselima i QHD rezolucijom, pa tako svaki ostanak na razumnoj Full HD rezoluciji, kakvog vidimo i ovdje, pozdravljamo.

Sam prikaz boja je dosta vjeran, a isto vrijedi i za oštrinu i kontrast. Iako je presvučen Gorilla Glass zaštitnim slojem, zaslon dolazi i s dodatnom zaštitnom folijom.

IMG_1503

Ispod zaslona nalazimo uobičajene tri kapacitivne tipke s pozadinskim osvjetljenjem, ali bez mogućnosti njegovog podešavanja, što će iziskivati određeno vrijeme privikavanja na njihov položaj na inače relativno maloj površini koju stručno nazivamo “mesom”.

Hardver i povezivanje


Screenshot_2014-12-04-01-50-31 Screenshot_2014-12-04-01-50-40 Screenshot_2014-12-04-01-50-49 Screenshot_2014-12-04-01-50-54

Kao što ste iz uvoda i specifikacija mogli zaključiti, ZP999 je Zopov hardverski najjači model. Uz to što je pogonjen osmerojezgrenim procesorom, ZP999 sadrži i 3 GB RAM-a, što se još uvijek ne viđa tako često, čak ni u najvišem cjenovnom rangu. Dakle, imamo konfiguraciju koja jamči najbolje moguće performanse. Naravno, sam procesor nije izravno usporediv s najnovijom generacijom Qualcommovog Snapdragona i Samsungovog Exynosa, ali se po performansama od njih ne razlikuje bitno, barem ne po onima koje su vidljive golim okom.

Sve aplikacije, igre, kao i najteže web stranice, izvršavaju se i učitavaju bez poteškoća, dakle upravo onako kako smo od ovakvog hardvera i očekivali. Interna memorija iznosi 32 GB i to na jedinstvenoj particiji (Aleluja!). Slobodnog prostora za instalaciju i pohranu sadržaja na raspolaganju je oko 27 GB, a tu je i utor za memorijske kartice do 64 GB kapaciteta.

Ono što, pak, ne možemo pohvaliti je inače poznati MediaTekov problem sa spajanjem na 4G mreže. Već smo se na nekim prethodnim modelima mogli uvjeriti kako unatoč velikim naporima koje ulažu u konkuriranje Qualcommu i Samsungu, MediaTeku ne uspijeva proizvesti čipset koji bi besprijekorno funkcionirao s LTE infrastrukturom, barem kad su ove naše frekvencije posrijedi. Naime, Zopo ZP999, uz 2G i 3G, podržava i rad u 4G mrežama, ali je osjetljivost na signal prilično loša, pa se uređaj zapravo jako rijetko spaja na njih. U Splitu, koji je inače izvrsno pokriven s HT-ovim LTE signalom, uređaj je rijetko našao za shodno da se spoji na 4G, a kad bi se to i dogodilo, signal bi ubrzo potpuno nestao i uređaj bi se nakon nekog vremena spojio na EDGE (2G).

Dakle, iako su deklarativno podržane, na ovom uređaju nemojte puno očekivati 4G brzina i radije koristite 3G. U HSPA+ Dual carrier standardu su podržane brzine do 42 Mbps (10-20 Mbps u praksi), što u urbanim cjelinama u Hrvatskoj možete bez problema koristiti. Iz tog je razloga najmudrije da do eventualne nadogradnje softvera koja bi ovo trebala riješiti, u postavkama onemogućite 4G, i uređaj će bez problema raditi na 2G/3G mrežama.

Od ostalih načina povezivanja spomenimo da je uz uobičajeni WiFi, Bluetooth i A-GPS, podržan i USB on-the-go na kojeg možete spajati vanjske uređaje, prvenstveno USB memorije, ali će vam za to biti potreban adapter. Tu je i NFC, ali i MediaTekov HotKnot protokol za razmjenu sadržaja.

Softver i sučelje


Screenshot_2014-12-08-11-09-34 Screenshot_2014-12-08-11-09-41

columns="4"

Zopo ZP999 je temeljen na Androidu 4.4 KitKat bez posebne nadogradnje sučelja, dakle imamo praktički čisti AOSP, ali s nešto drukčijim setom ikonica koje su dobile četvrtastu podlogu zbog koje izgledaju uniformirano.

Malčice je prilagođena galerija fotografija, a dodane su određene aplikacije od kojih svakako treba izdvojiti Flash player koji radi unutar Internet preglednika (ne i Chromea).

Što se performansi tiče, već na prvi pogled je vidljivo da je uređaj brz i da je sučelje fluidno. Aplikacije se otvaraju praktički instantno, a velika količina RAM-a osigurava besprijekoran multitasking.

Za pregled video sadržaja postoji posebna aplikacija s podrškom za iznenađujuće širok spektar codeca i video formata (uključujući MKV i FLV), no s obzirom da uvijek možete naići na neke koji nisu podržani, kao npr. određeni DivX-i, morat ćete posegnuti u Play trgovinu po neki od alternatnivnih video playera.

Kamera


Uređaj dolazi s 14 MP primarnom kamerom i LED bljeskalicom. Treba reći da kamera ima f/2.0 otvor blende, što znači da u startu može primiti više svjetla kojeg će iskoristiti za bolju kvalitetu fotografija. Sprijeda imamo 5 MP kameru sa širokokutnom lećom, što znači da je prilagođena za okidanje selfija, kako onih običnih, tako i grupnih.

Što se kvalitete fotografija tiče, Zopo ZP999 definitivno zadovoljava natprosječne standarde, ali ne i one postavljene od najjačih proizvođača. Autofokus radi prilično brzo, a bljeskalica je dovoljno jaka za solidno osvjetljivanje subjekta u mraku. Ipak, kod fotografiranja s bljeskalicom, potrebno je stabilnije držati ruku jer se fokusiranje tada odvija nešto dulje.

Na danjem svjetlu imamo skoro pa savršenu situaciju i malo tko će na ove fotografije imati progovora. Isto vrijedi i za unutarnji prostor pri dobrom umjetnom osvjetljenju, dok će se šum povećavati sukladno smanjivanju raspoloživog svjetla. U nastavku pogledajte primjere fotografija i videa.

Danje svjetlo:

IMG_20141207_102248

Zatvoreni prostor (umjetno osvjetljenje):

IMG_20141206_121154

Zatvoreni prostor (umjetno osvljetljenje):

IMG_20141206_114057

Zatvoreni prostor:

IMG_20141208_084324

Mrak (bljeskalica):

IMG_20141208_084409

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Kad je video u pitanju, Zopo ZP999 se ne može izravno mjeriti s najskupljim modelima, ali im se u mnogome približio. Video je kontinuiran, bez vidljive isprekidanosti kao kod nekih modela iz istog cjenovnog ranga, ali je količina detalja nešto manja zbog određenog stupnja kompresije.
Baterija


Zopo ZP999 dolazi s baterijom kapaciteta 2700 mAh, koja će uz umjerenu potrošnju u pravilu izdržati dan i pol do dva. Ako ste nešto zahtjevniji korisnik, a takvima je ovaj uređaj i namijenjen, računajte na jednodnevnu autonomiju i uobičajeni ciklus korištenja po danu i punjenja po noći.

Zaključak


Zopo ZP999 nas je u svakom slučaju ugodno iznenadio. Osmerojezgreni procesor, 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, kvalitetna kamera, solidna baterija i izvrstan 5.5 zaslon svakako su karakteristike koje će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Uz to imamo izmjenjivu bateriju, utor za micro SD memorijske kartice, a sve skupa za i više nego razumnu cijenu od 2999,00 kuna.

Iako uređaj nudi podršku i za rad na LTE mrežama, vidjeli smo da to u ovom trenutku naš i neće biti od koristi, barem do nadogradnje softvera koja bi se trebala dogoditi u bliskoj budućnosti.

Sve u svemu, Zopo ZP999, je jedan vrlo dobar phablet, odnosno veliki smartfon, koji nudi odličan omjer cijene i kvalitete, uz osiguranu servisnu podršku u Hrvatskoj. Namijenjen je prvenstveno onima koji od smartfona i njegovih performansi očekuju puno, ali istovremeno nisu spremni za njega izdvojiti prosječnu hrvatsku plaću.

Video recenzija