Zopo ZP1000S - Recenzija

Zopo ZP1000S

Još jedan 5-inčni uređaj nam je stigao iz Zopa, a ovoga puta se radi o modelu ZP1000S. Za razliku od prethodno recenzoiranog modela ZP320 i ZP520, ovaj ne podržava spajanje na LTE mreže, ali je zato tanji i elegantniji, s osjetno većom internom memorijom i provjerenim proceosorm. Što ovaj model ima za pokazati i kako se proveo na našem testu, čitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 143.9 x 72.2 x 7.2mm

Masa: 148 grama

Zaslon: 5,0 IPS 1280 x 720 točaka, 294 ppi

SoC: MTK MT6582

CPU: 4x Cortex-A7 na taktu 1,3 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 32 GB

Memorijske kartice: Ne

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB on-the-go

2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz

3G: UMTS-HSPA 900/2100 MHz

4G: -

OS: Android 4.4 KitKat

Kamera: 8 MP/1080, Interpolacija

Prednja kamera: 2 MP

Baterija: 2100 mAh

Cijena 1599,00 kn

Ustupio: Hangar 18

Prednosti


Kvaliteta izrade

Tanak i elegantan

Kamera iznad očekivanja

Dual SIM

Nedostaci


Baterija nije izmjenjiva

Slaba bljeskalica

Dizajn, kućište i zaslon
Zopo ZP1000S karakterizira zanimljiv ovalni dizajn, tj. blago zaobljeni rubovi, a kao inspiracija Zopu su ovdje očito poslužile glasine oko novog iPhonea koji će upravo danas biti službeno predstavljen.

Prednji dio je klasično oblikovan s velikim zaslonom, kapacitivnim tipkama ispod, te kamerom, slušalicom i senzorima iznad njega. Stražnja strana sastoji se od tri dijela, baš kao na iPhoneu, s tim da se ovdje ne radi o aluminiju, nego o plastici. Na vrhu imamo kameru s bljeskalicom, a na dnu vanjski zvučnik. Vjerojatno ste već zaključili da se ovdje radi o jednodjelnom kućištu, dakle, poklopac se ne može otvoriti pa baterija nije izmjenjiva. Naravno, ovakva koncepcija kućišta uređaju daje čvrstoću, ali i eleganciju jer je tanak svega 7,2 mm.

Otvor za SIM se nalazi na desnom rubu pri vrhu, za čije je otvaranje priložena posebna igla.

Što se pak dužine i širine tiče, one su u okvirima ostalih 5-inčnih modela na tržištu, a isto vrijedi i za iskoristivu zaslonsku površinu u odnosu na cjelinu kućišta. Zbog zaobljenih kutova i rubova uređaj dobro leži u ruci, iako je stražnja strana malčice klizava.

Zaslon je kod ovog modela stigao u IPS varijanti, dakle imamo bolje kutove vidljivosti nego kod TFT-a, a možda još važnija stavka je 720p rezolucija koja na 5” dijagonali rezultira gustoćom točaka od respektabilnih 294 ppi. Iako zaslon sadrži Gorilla Glass zaštitu protiv grebanja, dolazi i s dodatnom zaštitnom folijom koju po želji možete skinuti.

Hardver i povezivanje


Screenshot_2014-09-09-17-23-24 Screenshot_2014-09-09-19-30-40 Screenshot_2014-09-09-19-30-50 Screenshot_2014-09-09-19-30-56

Kao i mnogi drugi modeli ovog proizvođača, Zopo ZP1000S je Dual SIM uređaj, premda zbog smještaja i izgleda otvora za SIM kartice to nikad ne biste rekli. Naime, “ladica” izgleda kao i svaka druga na ovakvom tipu uređaja, ali u sebi sadrži dva utora, jedan za micro, a drugi za nano SIM karticu.

Pokretač uređaja je poznati nam MediaTekov SoC MT6582 s četiri Cortex-A7 jezgre i Mali400-MP2 grafičkim koprocesorom. Tu je i 1 GB RAM-a, što u današnje vrijeme predstavlja neki minimum, ali i je i dalje sasvim dovoljno za normalno izvođenje velike većine aplikacija, kao i za zadovoljavajući multitasking.

Sve aplikacije i zahtjevnije igre koje smo pokrenuli izvršavale su se bez teškoća, no može se dogoditi da poneke zapnu zbog vlastite prirode. 1 GB RAM-a bi trebao biti dostatan većini korisnika, dok bi prigovore mogli imati jedino oni s enormnim brojem otvorenih tabova u web pregledniku ili pri čestom žongliranju aplikacijama i zahtjevnijim igrama.

Interna memorija modela koji nam je stigao na test iznosi 32 GB, što je za ovaj cjenovni razred prilično velikodušno. Ipak, memorija je razdijeljena na dvije particije, od kojih prva sadrži oko 4 GB slobodnog prostora, a druga 24 GB.

Što se povezivanja tiče, ovaj model podržava uobičajene 2G i 3 G mreže (ne i 4G) u standardnim frekvencijama, uključujući 3G na 900 MHz. Ostali načini povezivanja podrazumijevaju WiFi, Bluetooth, A-GPS i USB on-the-go.

Softver i sučelje


Screenshot_2014-09-09-19-29-42 Screenshot_2014-09-09-19-29-49 Screenshot_2014-09-09-19-30-07 Screenshot_2014-09-09-19-31-02

Ni ovdje nema nekih novosti u odnosu na nedavne modele. Prisutna je skoro pa AOSP verzija Androida 4.4.2. KitKat, uz dodatak posebnih ikonica koje izgeldaju uniformirano i zbog kojih će mnogi poželjeti instalirati alternativni launcher.

Kao dodatak i ovdje su prisutne dodatne upravljačke geste, kao i tzv. Smart Wake sustav opisan u recenziji modela ZP320. Ukratko, radi se o implemetaciji prepoznavanja gesti na zaslonu koji je u stanju mirovanja i reakciji u vidu izvršavanja određene radnje. Tako možete uključiti zaslon, pokrenuti kameru ili neku drugu aplikaciju i eventualno upravljati glazbom, tj. izmjenom pjesme koja se u tom trenutku izvodi. Kao što sam konstatirao i u prethodnoj recenziji, sustav radi iznenađujuće dobro i vrlo brzo ćete se na njega priviknuti.

Što se aplikacija tiče, prisutni su uobičajeni Google servisi, ali i dodaci put Flash Playera koji radi u Internet pregledniku, te Documents To Go alata za čitanje i obradu dokumenata. Galerija fotografija je preuzeta od Googlea, kao i video player koji će zavrtjeti MP4, 3GP i još poneke video formate, dok ćete za pokretanje AVI i MKV datoteka morati instalirati alternativni player.

Kamera


8 MP kamera i ovdje može okidati 14 MP fotografije zahvaljujući interpolaciji, ali pretjerane koristi od toga nema. O samom sučelju se nema što pametnog reći, jer smo ga do sada opisali u mnogim drugim recenzijama sličnih modela. Ono što većinu svakako najviše zanima je kvaliteta fotografija i ovdje sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je ona na vrlo visokoj razini, barem kad se radi o idealnim i solidnim uvjetima osvjetljenja.

Na danjem svjetlu imamo praktički besprijekornu situaciju s velikom količinom detalja, oštrinom i kontrastom, a isto vrijedi i za prikaz boja. U zatvorenom prostoru situacija nije puno slabija i šum se pojavljuje tek u više zamračenim prostorijama.

Eventualni problem mogu biti fotografije u mraku jer je blejskaica nešto slabija od prosjeka. Iako će u principu dovoljno osvijetliti motiv, na slikama je vidljiva povećana doza šuma, uz nešto blijeđu sliku.

Video možete snimati u 720p i 1080p, kao i u manjim rezolucijama. Kvaliteta je kod svih na prilično visokom nivou, u što se možete i sami uvjeriti ako pogledate primjere koji slijede. Unatoč prisutnoj kompresiji, količina detalja je ostala na zavidnoj razini, kao i oštrina i kontrast.

Primjeri fotografija

columns="4"

Fotografije u puno rezoluciji pogledajte ovdje

Primjer videa 

Baterija


Zopo ZP1000S dolazi s neizmjenjivom baterijom kapaciteta 2100 mAh, što je za ovako tanak uređaj razumljivo. Zbog HD rezolucije zaslona, može se očekivati nešto veća potrošnja od modela s manjom rezolucijom, ali će štedljivi proceosor ipak pridonijeti umjerenijoj potrošnji. Kako god okrenemo, ono što možete očekivati je uobičajeni jedan dan autonomije, odnosno od ujutro do navečer i ništa više od toga, ukoliko ste stalno spojeni na internet i ako koristite oba SIM utora.

Zaključak


Zopo ZP1000S je pristupačan, ali vrlo dobar uređaj kojeg karakterizira osrednji hardver, ali vrlo dobra kvaliteta izrade i elegancija. Oblik i tankoća osiguravaju užitak u korištenju, a tome pridonosi i odličan 720p zaslon na kojem multimedijski sadržaji izgledaju odlično. Ne treba zanemariti ni opće performanse koje će zadovoljiti većinu korisnika.

Cijena od cca. 1600,00 kuna se za ovakav uređaj čini razumnom i prihvatljivom, pogotovo kad u obzir uzmemo ono što poznatiji brandovi nude za isti iznos, kako u pogledu općih karakteristika, tako i kod kvalitete.