Xiaomi 12S Ultra - Prvi dojmoviSvi koji nas redovno prate znaju da se čak i godinu i pol nakon Xiaomi Mi 11 Ultre i dalje osvrćem na taj uređaj kao jednog od najboljih na tržištu. Još tada je Xiaomi tim uređajem postavio mnoge standarde kojima se i najnoviji top modeli drugih proizvođača bore. Nije bio savršen, ali je tehnološki toliko bio napredan u mnogim pogledima da je i nakon toliko vremena u mnogočemu najbolji.

Danas smo nakratko imali mogućnost isprobati Xiaomi 12S Ultra koji je u neku ruku njegov nasljednik, ali u drugu i nije. U onu staru Ultru, Xiaomi je uložio ogroman napor kako bi ga učinio ultimativnim uređajem i ponudio ga praktički cijelom svijetu. 12S Ultra je nažalost ostala rezervirana samo za birana tržišta, a tako je i naš primjerak došao spreman za tržište Kine, ali ne i Europe. Vidi se to u mnogim softverskim dijelovima, no hardverski bi isti ovakav uređaj eventualno mogao doći kod nas, ukoliko Xiaomi tako odluči.Uz sve to, i uzevši u obzir da je ovaj uređaj predstavljen prije par mjeseci, a tek sad smo ga uspjeli prvi put vidjeti, nema niti velikog smisla napraviti onu našu klasičnu recenziju ovakvog uređaja, ali mogli smo se pozabaviti samim hardverom i smatramo da je uređaj i više nego zanimljiv da ga pokažemo široj publici.

Već sam dizajn uređaja govori da je riječ o nečem drukčijem, s kožnom poleđinom koja nas nostalgično vraća u dane kad je Samsungova Note serija bila ono nešto ultimativno. Baš tako i Xiaomi jednim dijelom želi ovaj uređaj prikazati takvim.

Dizajn je izveden oko svega tri kamere na poleđini koje su ukomponirane u jedan veliki krug, baš kao što je to slučaj s profesionalnim fotoaparatima. Blago rečeno podsjeća na njih. Ovo je vjerojatno najbolja poleđina koju sam vidio nakon drugo vremena na jednom smartfonu i prava je šteta što neću moći svjedočiti kroz duži period kako će se ponašati. Ne ostavlja packe, savršeno sjeda u ruku i ne klizi iz nje, a vjerujem da će i dugo ostati tako dobra jer vrlo sličan kožni završetak imam i na svom fotoaparatu kojeg koristim već godinama i ona izgleda jednako dobro kao i prvog dana iako je prošla torturu svih mogućih vremenskih uvjeta.Doduše, smartfon je to koji mora trpjeti uvlačenje u uske džepove, ostavljanje po stolu, prljave ruke i svašta tako da ne mogu ovo sa sigurnošću potvrditi.

Za razliku od posljednjeg Mixa kojeg sam isprobao, nema toliko testnih tehnologija tu. Tako je primjerice prednja kamera ona klasična unutar rupice na vrhu zaslona, a ne ona skrivena ispod njega. Naravno da je ova osjetno bolja i to je zapravo glavi zadatak ovog uređaja. Biti najbolji kamera smartfon na tržištu. To vam ovoga puta nećemo niti potvrditi niti opovrgnuti jer smo se zbilja vrlo kratko družili s njim, ali i u to kratko vrijeme bacio sam par fotografija usporedbe s nekim uređajima koji su tek došli na tržište i Xiaomi izgleda obećavajuće. O tome ćemo malo kasnije.

Izrada je na vrhunskom nivou, ali ne samo ta koža o kojoj smo pričali već i svaki detalj. Od okvira, tipki, završne obrade, svakog spoja na uređaju. Sve je onako kako treba biti. I zvučnici su fantastični, među najboljima na tržištu kad su u pitanju klasični smartfoni.

Zaslon je otprilike onakav kakav bi i očekivali u jednom ovakvom smartfonu, fantastičan u svakom pogledu. Jedan od najboljih na tržištu rekao bih. Gotovo perfektan prikaz, a što i ne čudi jer riječ je o Samsungovoj tehnologiji kakvu možemo pronaći i u njihovim najboljim smartfonima poput S22 Ultre. No ono što ga čini tako primamljivim je činjenica da na ovom smartfonu tako glatko sve radi da je to teško povjerovati. Smartfoni su brzi danas i teško je naći zapravo spor smartfon na kojem nešto loše radi, a među top modelima razlike u izvođenju određenih radnji mjere se u milisekundama. No izgleda kao da ovome treba koja milisekunda manje nego nekim drugim koje sam isprobao.Je li to do Snapdragona 8+ Gen 1 kojeg smo isprobali već u Foldu ili do toga što ovaj testni primjerak nema Googleove servise ili je to do optimizacije softvera, teško je reći, ali jednostavno sve leti. Baš lijepo iskustvo korištenja.

A takvo je bilo i s ovo malo vremena što sam proveo s kamerom ovog smartfona. Čuli ste već priče da je ovo smartfon s 1” senzorom i u te hardverske detalje nećemo sada ulaziti jer nomenklatura je tu malo kompliciranija nego što dužina ovog osvrta to dopušta.

Samo ću reći da gdje god sam je uperio i što god sam isprobao s njom, radi fantastično. Ogroman senzor za jedan smartfon ostavlja iskustvo gotovo kao kod klasičnih fotoaparata. To je nešto što sam doživio i s Mi 11 Ultrom i još nekoliko smartfona, a s obzirom na to da nisam direktno imao prilike usporediti ju s njima, samo ću reći da me oduševila.

Tako brzo radi, tako dobro okida fotografije da bih nerijetko otvarao fotke i gledao te sve sitne detalje i divio se načinu na koji algoritam radi završnu obradu. Od opadanja fokusa, dinamičkog raspona i načina na koji hvata zahtjevne scene pa sve do bokeh loptica… Žao mi je da nisam imao više vremena s ovim uređajem.

Plod je to suradnje s Leicom zbog koje imamo i posebne načine fotografiranja ovisno o tome želimo li u određenom trenutku zasićenije ili neutralnije boje. Ali i sve ostalo vezano uz fotografiju kao da se prilagođava toj zadanoj postavci.

Možda me najviše iznenadio video koji snima, baš kao što je to bio slučaj i s Mi 11 Ultrom. Toliko je dobar čak i u zamračenoj sobi da je to teško povjerovati da iza njega stoji jedan smartfon. Ogroman senzor tu uvelike doprinosi sposobnosti da istovremeno uhvati i više svjetla i više detalja, a ne više šuma. Čak bolje radi nego Samsung s njegovom Auto-FPS opcijom i kad su u pitanju statični kadrovi.Bateriju logično nismo uspjeli testirati u ovom kratkom roku, a niti brzinu punjenja. U pakiranju dolazi 67W punjač što je daleko od Xiaomijevog 120W punjenja koje smo isprobali već nekoliko puta, ali i dosta tih drugih detalja nije na najvišoj razini koju Xiaomi zna ponuditi. Tako su okviri oko zaslona, iako vrlo tanki, malo deblji nego na recimo Mixu. Spomenuo sam skrivenu prednju kameru, a ima tu još takvih nekih detalja gdje je Xiaomi odlučio da će ovo biti ultimativni smartfon po pitanju kamera, a ne apsolutno svega.

To je ta neka razlika u odnosu na Mi 11 Ultru koja je na poleđini imala i dodatni zaslon za selfije, no sve to ne umanjuje činjenicu da je 12S Ultra iznimno dobar uređaj vrijedan pažnje. Da je kojim slučajem dostupan na našem tržištu, vjerujem da bih ga lako preporučio mnogima, ali s obzirom na nije, nećemo niti donositi neke specijalne zaključke u vezi njega.

Drago nam je da smo ga imali prilike isprobati jer tehnologija koja je bila u Mi 11 Ultri je eventualno završila u seriji 12 i već relativno povoljniji top model Xiaomi 12 je briljirao s kamerama zahvaljujući tome. Uskoro stiže nova serija Xiaomijevih smartfona i veselimo se vidjeti koliko će ovoga puta biti preneseno tehnologije iz ovakvog uređaja u one koji su namijenjeni našem tržištu.