Smartphone uređaji budućnosti
Svakodnevno, čak i u trenutku dok čitate ovaj članak vojske developera, inženjera i dizajnera rade na nekoj novoj mobilnoj tehnologiji. Dovoljno se prisjetiti kako su mobilni uređaji izgledali prije 5 godina, a kako izgledaju sada. Zbog toga je sasvim logično postaviti pitanje kako će onda izgledati za sljedećih 5 godina i kakve će sve mogućnosti imati?

Naravno da ne možemo točno predvidjeti što budućnost nosi, ali prateći trendove i novosti koje znanstvenici predstavljaju svakako možemo pretpostaviti barem mali djelić onoga što nas čeka.

1) Fleksibilni dizajn smartphoneova/ekrani


Iako se tehnologija unutar mobitela konstantno smanjuje potrošači se polako uče na sve veće i veće ekrane. Današnji standard za ekran mobitela visoke klase već je prešao 4.3 inča i sigurno je da im se dijagonala neće smanjivati, već i dalje (istina, sporije) rasti. Proizvođači mobitela polako produljuju dijagonale ekrana zbog konstantne potrebe potrošača da imaju veći ekran.

Ovakvo povećanje svakako dovodi u pitanje i prenosivost telefona, jer kome je u interesu da u svom džepu nosi tablet, a ne telefon?

Mobilni uređaji od fleksibilnog materijala nosit će karakteristike koje današnjima mobitelima nedostaju. Zamislite da postoji mobitel sa velikim ekranom kojeg je moguće u potpunosti smotati, ili čak i zgužvati i staviti u džep.

 


Slika 1. Fujitsu fleksibilni ekranSlika 2. Sony fleksibilni ekran


Ovime problem prenosivosti uređaja praktički nestaje, a nije žrtvovana veličina ekrana, odnosno količina podataka koja se na njemu može prikazati.

Fleksibilni OLED ekrani su već izrađeni i prezentirani u nekoliko navrata od strane Sonya, Philipsa, Samsunga i Fujitsua.

Koncept fleksibilnog uređaja je već izradila Nokia i naziva se "Morph". Morph koristi nanotehnologiju za izradu komponenti koje omogućavaju fleksibilnost i transparentnost uređaja. Osim toga, zanimljivo je da koncept uključuje i prilagodbu izgleda uređaja prema potrebama. Ovime je savršeno pogođena ergonomska strana proizvoda (npr. prilagodba dok ga držite u ruci, stavite u džep,..), a zbog nanotehnologije ima i zanimljivu karakteristiku samo-čišćenja, pa je samim time značajno produžen vijek trajanja uređaja.


Slika 3,4 Nokia Morph


No, i dalje postoji problem u jednoj stvarčici koja zauzima skoro pa 70% svakog pametnog telefona danas, a riječ je o...

2) Baterija


Prvu bateriju napravio je Alessandro Volta davne 1800. godine. Njegovu inovaciju su iskoristili brojni znanstvenici i prilagodili je kako bi se proizvodile baterije koje su i danas u uporabi. Ipak, treba napomenuti da inicijalna ideja od prije više od 200 godina nije naročito drugačija od one kakvu trenutno koristimo.


Slika 5. jedna od prvih Voltinih baterija


Srećom, tehnologija napreduje pa se sve više istraživača okreće razvoju solarnih akumulatora koji su bazirani na nanotehnologiji, a napon smještaju u karbonske nanocijevčice. U budućnosti nas vjerojatno očekuju "baterije" koje će koristiti nano foto ćelijice za pohranu hidrogena koji će se koristiti za napajanje internih komponenti uređaja. Ovaj novi način pohrane i stvaranja energije nudi velike kapacitete napona što će nam omogućiti i veliku autonomiju uređaja, a i dimenzije takvih baterija neusporedivo su manje, puno trajnije i imaju mogućnost bržeg punjenja od današnjih pa je i mobitel budućnosti iz prve točke svakako moguć.


Slika 6. - baterijska nano cijev3) Karakteristike budućnosti: NFC, virtualna stvarnost, umjetna inteligencija


O NFC-u smo već detaljno pisali u ovom članku, a svakako ga vidimo kao dio budućnosti. Google velike karte baca na ovu tehnologiju čime i promovira svoju krilaticu "interakcija bez klikova" koja omogućuje uspostavu P2P konekcije između mobitela samim dodirom uređaja. Kroz ovu konekciju bit će moguće dijeliti informacije, podatke, postavljati Facebook statuse, Youtube video isječke i slično, bez ikakve potrebe za instalacijom dodatne aplikacije.

Iako se virtualna stvarnost i danas koristi, ona će veliki procvat vidjeti u budućnosti. Od današnje uporabe treba izdvojiti Microsoftovu Bing tražilicu koja nudi mogućnost da se mobitel usmjeri u nekom smjeru, a na ekranu se prikazuju obližnje povijesne znamenitosti.

Osim Microsofta Google je predstavio svoj projekt Google Glasses koji ima ogromnog potencijala na ovom području, a što nam je s njima sve Google pripremio ostaje da vidimo u bližoj budućnosti....

Umjetna inteligencija je grana koja se konstantno razvija, a njezine učinke možda i najbolje vidimo na Googleovom Searchu, a također i na nedavno predstavljenoj aplikaciji Now te na  Appleovom Siriju. Glavni cilj ovog područja je da uređaj postane dovoljno pametan kako bi mogao samostalno donositi odluke u situacijama koje nisu prethodno predviđene.

Ova definicija umjetne inteligencije jednostavno se može preslikati na mobilne uređaje kada primjerice od uređaja glasovno zatražite da pronađe najbolje mjesto za ručak. Analizom glasa uređaj mora pronaći restorane koji su trenutno najbliži i otvoreni i ono najvažnije – mora znati raspoznati podatke koje skuplja s Interneta kako bi i preporučio restoran s najviše pozitivnih kritika.

Budući smartphoneovi će skupljati razne podatke, analizirati situacije te davati informacije baš kao što bi i bilo koji čovjek učinio.

Ali tu nije kraj...

Pametni telefoni budućnosti će postati svjesni i okoline, pa će tako primjerice biti u mogućnosti prilagoditi temperaturu hotelske sobe prema preferencama korisnika. Osim toga na mobitelu će biti moguće pristupiti i informacijama bilo kojeg informatičkog gadgeta u okolini – pa uzmimo npr. i hotela u cijelosti gdje će se u svakom trenutku moći saznati ukupan račun, iskorištene usluge i slično.

Ove tri nabrojane stvari svakako zahtijevaju obradu velike količine podataka u jako kratkom vremenu. Da bi to bilo moguće, pametni telefon budućnosti mora imati i.....

4) Snažni hardver


Qualcomm je najavio isporuku četverojezgrenog smartphone SOC-a koji radi na 2.5 GHz već sljedeće godine. Čip će imati integriran Wi-Fi, GPS, Bluetooth, FM radio, podršku za NFC,  stereoskopski 3D video i podršku za LTE mreže. Ovo znači da ćemo prve uređaje na ovom snažnom SOC-u vidjeti već sljedeće godine, pa što nas onda stvarno očekuje za pet?


Slika 7. - prema Qualcommu nas čeka svjetla budućnost


Što se Nvidije tiče, oni su svoje planove otkrili: "Kal-El" čip koji se već isporučuje je pet puta brži od Tegre 2 koji se već duže vrijeme koristi u smartphoneovima i tabletima. Nakon Kal-Ela dolazi "Wayne" koji će biti 10 puta brži od Tegre 2, "Logan" će biti 50 puta brži, a "Stark" koji je predviđen za 2014. godinu će biti čak 75 puta brži. Osim procesora vidimo i veliki skok u količini RAM memorije, ali i u njezinoj brzini.

Ultimativni smartphone daleke budućnosti


Pravi i najbolji smartphone će biti bionički telefon. U stvarno dalekoj budućnosti, vrlo vjerojatno će senzori biti implatirani direktno u čovjekovo tijelo kako bi se svijest čovjeka stopila s tehnologijom. Samim time će se zaslon biti u potpunosti nepotreban jer će se svi podaci sa mobitela prikazivati u vidnom polju (upravo kao što Googleove naočale pokušavaju raditi).

Ovime će nestati potreba za nošenjem uređaja, strahom od gubitka ili krađe, potreba za ulaznim jedinicama (tipkovnicama, ekranima na dodir), a opet svi će se podaci upisivati na takav mobitel automatski i bez potrebe za korisnikovom interakcijom.

 


Slika 8. - ipak stvarnost?


S obzirom na današnji razvoj tehnologije još smo jako daleko od realizacije ove ideje, ali prateći trendove svakako se ide prema njezinoj realizaciji.

Do tada se moramo strpiti i iščekivati razvoj telefona zasnovan na nekoj od prve četiri točke ovog članka, ili opet, možda inženjeri osmisle nešto potpuno novo i nepredviđeno. Jedno je ipak sigurno...jedva čekamo!