Samsung Gear VR - Recenzija

Samsung-Gear-VR-Recenzija

Samsung je u suradnji s Oculusom prošle godine predstavio prvi Gear VR uređaj za virtualnu stvarnost, no komercijalna verzija stigla je tek nedavno. Radi se o uređaju koji zapravo predstavlja držač za smartfon, ali zahvaljujući lećama unutar kućišta, omogućuje jednostavan i ne previše skup vid za doživljaj virtualne stvarnosti.

Vidjeli smo da različite kompanije u zadnje vrijeme izlaze s vlastitim konceptima za ovu sve popularniju vrstu zabave. Nedavno smo isprobali i HTC-ovu viziju VR uređaja za masovno tržište, pod nazivom HTC Vive, no u njega se ne umeće smartfon, već koristi vlastiti zaslon i vaše računalo, pa će zato u konačnici biti dosta skuplji. Tu su još i postojeći Oculus uređaji, kao i PlayStation VR.

I Google je tržištu ponudio nedavno predstavio Cardboard, kartonsku kutijicu s lećama, a radi na sličnom principu kao Samsungov Gear VR. Cardboard je dosta jeftiniji, ali s njime nije izravno usporediv iz više nego očitih razloga jer nudi kud i kamo bolje iskustvo.

IMG_5674-copy

U odnosu na postojeća VR rješenja, Samsung Gear VR je jeftiniji, no i to je relativno. Naime, uređaj radi isključivo s vašim postojećim smartfonom, i to ne svakim, već isključivo sa sljedećim Samsungovim modelima: Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, Galaxy S6 Edge Plus i  Galaxy Note 5. Logično je pretpostaviti da će se paleta podržanih uređaja vremenom povećati, prvo s novim Galaxyjem S7 i svim njegovim izvedenicama, a kasnije možda i nešto jeftinijim modelima.

Vežite se, polijećemo


Prodajno pakiranje sadrži Gear VR uređaj, dva remena pomoću kojih ćete ga držati na glavi i upute za upotrebu. Za početak, s Geara VR skinite zaštitni poklopac i umetnite smartfon u ležište tako da najprije spojite USB utor s priključkom na Gearu VR, te na drugoj strani osigurate. Preporuka je da preko svega na kraju postavite i zaštitni poklopac. Nakon toga smartfon će sam započeti instalaciju potrebnog softvera, što će potrajati neko vrijeme. Naravno, prethodno mora biti spojen na Internet i to putem WiFi-a ukoliko ne želite dobiti astronomski račun od vašeg operatera.

Na vaš uređaj instalirat će se Oculus Home aplikacija koja nudi dosta VR sadržaja kojeg ćete istraživati danima. Naravno, tu je i posebna trgovina aplikacijama s igrama i ostalim sadržajem, no tome malo kasnije.

IMG_5686-copy

Kad uređaj prvi put postavite na glavu, prvo ćete malim kotačićem koji se nalazi na vrhu morati izoštriti sliku, odnosno prilagoditi fokus leća vašim očima. Ukoliko će vaš Gear VR koristiti više osoba, recimo članova obitelji, računajte da će svatko od njih ovo u pravilu morati posebno prolaziti. Ako leće nisu postavljene u fokus, sliku nećete vidjeti kvalitetno, posebice ne 3D sadržaj, a mogli biste iskusiti vrtoglavicu i glavobolju.

Budući da su leće koje se nalaze unutar Geara zapravo svojevrsna povećala, slika koju u konačnici vidite je, logično, povećana. Ovdje ćete odmah primijetiti da bi rezolucija mogla biti veća, bez obzira što uređaj raspolaže s 2560 x 1440 točaka. Dakle ovdje smo sada došli do momenta kada moramo opravdati postojanje QHD revolucije na smartfonima i poželjeti 4K. Znamo da ove visoke rezolucije same po sebi nemaju puno smisla, ali ako cijelu stvar gledamo kroz leće uređaja za virtualnu stvarnost, one postaju itekako smislene. Na osnovnom izborniku, tj. u tekstu se mogu vidjeti pojedini pikseli, a u nekim slučajevima čak njegova crveno-zeleno-plava struktura subpiksela. Ipak, kad dođete do pravog sadržaja, kao što su slike i video, stvari nisu toliko loše, dapače. Naravno, video i slike i dalje izgledaju donekle «pikselizirano», ali s obzirom na ukupan doživljaj, na to ćete brzo zaboraviti.Za upravljanje sadržajem koristi se touchpad na desnom boku uređaja, podržava listanje gore-dolje, lijevo-desno, a sadrži i središnju tipku za potvrdu odabira. Pored njega nalazi se još i fizička «back» tipka, koja vas u svakom trenutku može vratiti na prethodnu radnju.

VR uređaji ovog tipa koriste sve senzore u smartfonu (akcelerometar, žiroskop i sl.), što korisniku omogućuje doživljaj ambijenta, odnosno da se nalazi u sredini događaja. Kad gledate npr. 360° sliku, imat ćete osjećaj kao da se nalazite točno gdje se nalazio njezin snimatelj u trenutku okidanja, dakle u sredini. Isto vrijedi i za 360° video.

Softver


Kao što je već rečeno, Oculus Home sadrži nekolicinu 360° slika i videa, kao i poneke aplikacije. Postoji i Samsung Gear odjeljak koji omogućuje instalaciju dodatnih aplikacija, kao što je npr. Internet preglednik. Mnogima će biti zanimljiva Word exploration aplikacija koja donosi 360° slike iz cijelog svijeta, uključujući Hrvatsku. Većina ovih fotografija izgleda izvrsno, a neke su čak i sferične, dakle ne da su snimljene u punom krugu, već doslovno u punoj kugli. Među ovim sadržajem možete naći i dosta fotografija i videa snimljenih helikopterima, a posebno su zanimljive one iz dronova, jer mogu prikazati npr. grad i ljude s desetak metara visine.

Screenshot_2016-02-17-13-00-11 Screenshot_2016-02-17-13-00-17 Screenshot_2016-02-17-13-00-27 Screenshot_2016-02-17-13-00-41

Oculusov softver nudi i cijeli spektar zanimljivih igara i simulacija koje koštaju između 1 i 10 dolara, a može se naći i besplatnog sadržaja. Ono što morate imati na umu je da se ove igre instaliraju na vaš smartfon, a mnoge od njih zauzimaju preko 1 GB prostora, zbog velike količine podataka koji moraju pokrivati krug od 360 stupnjeva. Inicijalna instalacija aplikacije na smartfonu u pravilu sadrži oko 10-20 MB, dok se ostatak sadržaja preuzme kad pokrenete aplikaciju. Ukoliko instalirate veću količinu igara, vrlo brzo bi vam moglo nestati prostora za novi sadržaj, budući da nijedan od podržanih Samsungovih uređaja ne podržava memorijske kartice, ali se nadamo da će u sljedećoj generaciji ova podrška biti vraćena. Do tada se morate zadovoljiti žongliranjem aplikacijama ili nabavkom barem modela sa 64 GB podatkovnog prostora.

Postoji i niz aplikacija za gledanje videa, npr. Netflix. One u pravilu nude prikaz standardnog 2D video sadržaja, ali je imate 3D osjećaj kao da sjedite u kinu ili nekoj drugoj prostoriji. Za sada u ovome ne vidim previše smisla, jer mi je film lakše gledati na npr. zaslonu računala ili čak na tabletu dok ležim u krevetu. Naravno, možete gledati 3D filmove, čija je ponuda u ovom trenutku ograničena, ali s obzirom da je industrija ozbiljno krenula u VR svijet, za očekivati je da se ponuda u bliskoj budućnosti poveća.

Praktičnost


Kao što je već rečeno, Samsung je ovime virtualnu stvarnost omogućio puno širem spektru kupaca. Umetanjem smartfona u ove, nazovimo ih naočale, dobivate relativno jeftinu ulaznicu u svijet virtualne stvarnosti, 360° fotografija i videa, ali i igara. S druge strane, vaš uređaj dok se nalazi u Gearu VR nije upotrebljiv za ostale radnje, kao što je npr. obavljanje poziva i odgovaranje na poruke, ali je dobro to što u svakom trenutku možete vidjeti obavijest o događajima. Isto tako, ako ovaj uređaj kupujete za kućnu upotrebu, imajte na umu da će ga u tom slučaju svi vaši ukućani htjeti koristiti, a ako nemaju vlastiti podržani smartfon, koristit će vaš, što vam donekle ograničava autonomiju i radijus kretanja.

Isto tako treba reći da se smartfon prilikom korištenja u Gearu VR dosta zagrijava, ali u tolikoj mjeri da dolazi do prekida rada ili pada performansi. Ovo je ujedno objašnjava zašto su trenutno podržani samo najskuplji, odnosno hardverski najjači modeli. Naravno, vremenom će ovaj hardver biti dostupan i u jeftinijim uređajima, pa će se tada spektar korisnika sasvim sigurno dodatno proširiti.

Touchpad na samom uređaju je u pravilu dovoljan za gledanje fotografija i videa ili za virtualnu šetnju nekim ambijentom, doživljaj svemirskog broda, boravak na kometi ili među dinosaurima, no za igranje igara svakako preporučamo kupnju dodatne opreme kao što je gamepad, pa čak i Bluetooth slušalice.

Ne treba zanemariti ni potrošnju baterije, koja je kod bavljenja ovim sportom povećana. Za nešto manje od sat vremena gledanja slika i videa, baterija na inače izdržljivom Noteu 5 pala je sa 100 na 80% kapaciteta. Ako češće gledate 360° video ili igrate igre, tada računajte na dodatno povećanje potrošnje.

Zaključak


U ovom trenutku ne postoji nekakav standard u domeni virtualne stvarnosti. Svaka kompanija gura svoj proizvod i svoju viziju budućnosti. Samsung je ovdje učinio dobar potez što nije išao razvijati vlastitu platformu, već se uortačio s Oculusom, koji ima iskustvo u ovom poslu, kao i tonu postojećeg sadržaja.

Samsung Gear VR neusporedivo je bolje rješenje od Googleovog Cardboarda, ali za funkcioniranje mu je potreban prilično skup smartfon. Ako idemo logikom da podržani smartfon već posjedujete, ovih 800 i kusur kuna predstavlja relativno jeftinu ulaznicu u svijet virtualne stvarnosti. S druge strane imamo Oculusove uređaje, koji su bolji i potpuniji, ali i osjetno skuplji.

Isto vrijedi i za PlayStation VR, te nadolazeći HTC Vive, koji su skuplji i još su ovisni o svojim matičnim uređajima, odnosno prilično skupim računalima. No oni opet imaju ruge prednosti, pa je izravna usporedba zapravo besmislena.

Bilo kako bilo, Samsugn Gear VR me ugodno iznenadio jednostavnošću upotrebe i prilično oduševio sadržajem i ukupnim doživljajem. Trenutno ograničeni broj podržanih smartfona će se vremenom sasvim sigurno proširiti, nadam se i na jeftinije modele.