Samsung Galaxy S10+ ili iPhone XS Max? [Usporedba]Nakon izravne usporedbe Samsunga Galaxy S10+ i Huaweija Mate 20 Pro, novi Samsungov top model sučeljavamo s Appleovom perjanicom – iPhoneom XS Max. Mnogi će reći da se tu nema što uspoređivati, jer se radi o dva odvojena svijeta, no mi smatramo da ima. Naime, ne mogu se sve razlike (ili sličnosti) svesti na softver, a uvijek postoji dio kupaca kojima on nije bitan koliko drugi aspekti uređaja.

iPhone XS Max na tržište je stigao prije otprilike pola godine, a Galaxy S10+ je tek krenuo u prodaju. Gledajući iz kuta softvera i ekosustava, ova da uređaja su prilično različita, ali s hardverske strane zapravo vrlo slična. Među njima realno nema generacijskog jaza. Pokretani su jednima od najboljih procesora na tržištu, imaju vrhunske zaslone, kamere i mnoge druge komponente.

Dakle imamo različitost ekosustava s jedne, hardversku sličnost s druge strane, a treća je korisničko iskustvo koje može obilovati izmiješanim dojmovima. Zato krenimo redom. Pored same usporedbe, svakako pročitajte i zasebne recenzije:

Samsung Galaxy S10+

iPhone XS Max

Prednosti Samsunga


- Tanji i osjetno lakši

- Veće mogućnosti personalizacije i povezivanja (3,5 mm, microSD)

- Ultra-širokokutna kamera i prednja 4K kamera

- Brzi punjač u prodajnom pakiranju (iPhone zahtijeva doatnu investiciju)

- Razumna cijena u odnosu na iPhone

Prednosti iPhonea


- Ravni zaslon (Samsungov zakrivljeni je manje ergonomičan i podložniji oštećenjima)

- Zatvoreni ekosustav jamči viši stupanj sigurnosti i pravovremene nadogradnje

Dizajn, kućište i rukovanje
Oba uređaja su iste visine, sa zanemarivom razlikom od 0.1 milimetra u korist iPhonea, ali je on čak 3,3 mm širi od Samsunga, što baš i nije zanemarivo. Jedan od razloga tome je i Samsungovo stanjivanje rubova i zakrivljenje zaslona, što pridonosi eleganciji i općenito estetici, ali je manje praktično za rukovanje. S druge strane, iPhone je za čak 33 grama teži od Samsunga, što se itekako osjeti (208g prema 175g). Upravo zbog ove mješavine osobina, teško je objektivno reći koji je uređaj ergonomičniji, iako osobno preferiram manju masu, zbog koje bih prebolio zakrivljeni zaslon.Što se dizajna samog po sebi tiče, opet zalazimo u domenu individualnog, tako da će nekima klasičan zub teže pasti od Samsungove pilule, dok će kod drugih biti obrnuto. Ono što na iPhoneu nije najbolje izvedeno je modul stražnje kamere, koji je izbočen, i zbog kojeg se prilikom tipkanja na stolu ljulja. Čak ni tanja silikonska maska ne rješava ovaj problem, tako da ako ovo klackanje želite u potpunosti eliminirati, morat ćete nabaviti deblju.

Što se same konstrukcije tiče, razlike nema. Oba uređaja su vrhunski izrađena i po tom pitanju im se nema što prigovoriti. Neki će vjerojatno prigovarati na previsoko smještenu tipku za uključivanje na Samsungu, ali nakon nego vremena će se priviknuti.

Biometrija


Priča o biometriji Appleovih i Samsungovih top modela polako počinje nalikovati na lošu sapunicu. Nakon što je Apple prvi na tržište donio Touch ID, nedugo zatim ga je ukinuo i zamijenio ga, istina, naprednom infracrvenom 3D kamerom, no čitač otisaka prstiju mnogima još dan danas nedostaje. S druge strane, Samsung je taman doradio svoj skener šarenice oka, da bi ga sada izbacio, ali je zato ponudio in-screen čitač otisaka prstiju.

Dakle, ova dva uređaja se po pitanju biometrije prilično razlikuju. Ako se odlučite na iPhone, računajte na Face unlock, a u slučaju Samsunga, isti zaboravite jer ne koristi nikakvu naprednu tehnologiju, već samo prednju kameru koju je lako zavarati. Zato je mudro u startu se priviknuti na čitač otisaka prstiju ugrađen u sam zaslon i koristiti njega.

Bilo bi idealno da vam je na raspolaganju kombinacija naprednih biometrijskih rješenja, no to ni kod Samsunga ni iPhonea više nije slučaj, kao recimo na Huaweiju Mate 20 Pro, koji ima i jedno i drugo.

Zaslon


Novi Samsungov top model sada već tradicionalno donosi i novi AMOLED zaslon, koji se zbog podrške za HDR10+ sada zove Dynamic AMOLED. Otprilike isti takav zaslon ima i iPhone, a i njega proizveo ga je proizveo Samsung, zbog čega po ovom pitanju zapravo imamo sukob Samsunga i Samsunga. Tako Samsungov zaslon nudi za nijansu bolji prikaz od Samsungovog, pardon, onog na iPhoneu, ali razlika nije toliko velika da bi vam to trebao biti presudan faktor.

Ono što iPhoneu ovdje nedostaje je Always On zaslon, za kojeg smo na ostalim uređajima s AMOLED zaslonima vidjeli da je dosta koristan, no ovaj detalj je zapravo dio šire priče o softveru.

Hardver i performanse


Oba uređaja pokretana su najnovijom generacijom procesora. iPhone 7-nanometarskim A12 Bionic, a Samsung 8nm Exynosom 9820. Izravna usporedba performansi nije mjerodavna, budući da uređaji rade na različitim operativnim sustavima, no kad je u pitanju brzina otvaranja aplikacija, još smo prošle jeseni u slučaju Notea 9, a pogotovo Huaweija Mate 20 Pro, vidjeli da je Android i po tom pitanju pretekao iOS, no više o tome u dijelu o softveru.

size="medium"

Sljedeća stavka u kojoj iPhone gubi utrku je interna memorija. Početni model dolazi sa samo 64 GB interne memorije, i ako ne koristite neki povoljan cloud servis u kombinaciji s tarifom kod operatera, spremišnog prostora bi vam moglo pomanjkati vrlo brzo. Upravo zato je opći savjet u startu nabaviti 256 GB varijantu, koja je, naravno, osjetno skuplja. Ovdje najbolje dolazi do izražaja nedostatak 128 GB varijante, i ne možemo zaključiti drugo nego da Apple namjerno trola svoje kupce. Upravo tih 128 GB donosi Samsungov početni model, koji je još i osjetno jeftiniji od 64 GB iPhonea.

Štoviše, ako vam se ovih 128 GB na Samsungu pokaže nedovoljnim, imate punu slobodu memoriju proširiti microSD karticom, dok ćete na iPhoneu sa 64 GB moći samo plakati. Ili eventualno pojačati cloud preplatu, a posljedično tome možda i podatkovni paket kod omiljenog operatera.

Ovdje usput spomenimo da je S10+ dostupan još u 512 i 1 TB verzijama, s tim da potonja raspolaže i s 12 GB RAM-a. S druge strane, pored 64 i 256 GB varijanti, iPhone u ponudi ima i onu s 512 GB memorije.

Softver i sučelje


Ovo je stara dosadna priča iz uzporedbi iOS-a i Androida, no u zadnje vrijeme postaje sve zanimljivija. Zbog osjetnog napretka Androida, odnosno glancanja i peglanja pripadajućeg mu softvera, najjači modeli temeljeni na ovom operativnom sustavu prošle su godine na mnogim područjima postali realno brži od iOS-a.

Znači, Galaxy S10+ većinu aplikacija otvara brže od iPhonea, i to one koje osobno koristim na dnevnoj bazi: Internet preglednik, Facebook, Twitter, PayPal, Revolut, Gmail, YouTube, Netflix, LinkedIn, OneDrive itd. Ovdje govorimo o inicijalnom pokretanju aplikacija, jer kad su jednom učitane u RAM, otvaraju se jednako brzo, no s obzirom da se iPhoneov RAM napuni brže od Samsungovog, shodno tome i ranije zatvara najstarije aplikacije, što znači da ćete ih u jednom trenutku morati ponovo pokrenuti.

Kad su u pitanju neke zahtjevnije igre, razlika u brzini otvaranja nije toliko primjetna, jer pokretanje takvih aplikacija zna potrajati i na jednom i na drugom sustavu, tako da je konačni rezultat otprilike jednak.

Razlika je vidljiva i kod tranzicija među aplikacijama ili vraćanju na početni zaslon. Kod iPhonea su i dalje prisutne animacije, koje realnu usporavaju proces na zaslonu. Ove animacije su nekad davale osjećaj konzistencije u radu, no sad kad Androidi instantno otvaraju aplikacije i vraćaju vas natrag na početne zaslone, možda je došlo vrijeme da Apple razmisli o nekakvoj promjeni?

S druge strane, vidjeli smo da je iPhone najupotrebljiviji u kombinaciji s Mac računalom, jer s Windowsima baš i nije na ti. Naravno, nisu Windowsi toliko loši koliko je Apple zakomplicirao njihovo korištenje u kombinaciji s iPhoneom, što je samo po sebi donekle razumljivo, jer je logično da će forsirati vlastiti ekosustav, u kojem on vodi glavnu i jedinu riječ.

Kamere


iPhone XS Max donosi dvije primarne kamere s 12 MP senzorima. Jedan je veličine 1/2.55 inča, a dolazi s 26 mm lećom i f/1.8 otvorom blende. Drugi je manji, dimenzija 1/3.4 inča, s f/2.4 otvorom blende i opremljen 52 mm lećom koja mu osigurava 2X optičko povećanje. Obje kamere su optički stabilizirane i raspolažu Phase detection autofokusom.Samsung Galaxy S10+ donosi poznatu konfiguraciju poznatu s prethodnika i Notea 9, ali s dodatkom nove širokokutne kamere, a sve zajedno upotpunjeno novim procesorom. Tako imamo 12 MP 1/2.55" senzor s promjenjivim f/1.5-2.4 otvorom blende i 26mm lećom. Potom dolazi 12 MP 1/3.6" senzor s f/2.4 otvorom blende i 52 mm lećom, što rezultira 2X optičkim povećanjem I na kraju nam stiže 16 MP senzor s f/2.2 otvorom blende i i 12mm lećom koja pokriva izrazito iznimno širok kut. Ovdje napomenimo da su samo prve dvije kamere optički stabilizirane, a ultra-širokokutna nema autofokus.

Kad je u pitanju kvaliteta fotografija, teško je naći značajniju razliku. U nekim scenarijima jedan će dati bolje rezultate, u drugima dugi. Ono što iPhoneom ne možete snimiti je, logično, fotka koja pokriva široki kut, ali i na Samsungu ćete morati pripaziti zbog fiksnog fokusa. Isto vrijedi i za video, a primjere pogledajte u nastavku.

Oba uređaja koriste dvostruku kameru i napredne algoritme za dobivanje bokeh efekta, a moguće ga je koristiti i na prednjim kamerama. Zbog dodatnog senzora dubine, Samsung je tu u blagoj prednosti, ali ne presudnoj. Na kraju spomenimo i 4K video kojeg možete snimiti Samsungovom prednjom kamerom, dok kod iPhonea maksimalna rezolucija iznosi 1080p.

Primjeri fotografija


Napominjemo da je za najbolji pregled fotografija i videa, kao i za kvalitetnu usporedbu, najbolje koristiti zaslon računala.

Prirodno svjetloZatvoreni prostor (umjetno osvjetljenje)NoćBokehSelfie


Primjeri videa
[responsive_youtube 6S9FXrXJ7S4]

[responsive_youtube 3GWCsknwLAk]

[responsive_youtube Dkao4zywALU]

Baterija, autonomija i punjenje


Brojke kažu da bi Samsung trebao imati bolju autonomiju, budući da raspolaže za trećinu većim kapacitetom. No u praksi se pokazalo da to baš i nije slučaj, jer sam tijekom protekla dva tjedna iskusio da je autonomija u najboljem slučaju podjednaka, a u par navrata se znalo dogoditi da iPhone izdrži malo dulje.

Razlog tome dijelom leži u iOS-u., koji pokazuje manju glad za resursima. Samsungu svakako treba dati vremena za softversku nadogradnju koja bi autonomiju eventualno produljila, no ne treba očekivati drastične promjene. Neki testovi su pokazali da po ovom pitanju postoji vidljiva razlika između Snapdragon 855 i Exynos 9820 verzije Samsunga Galaxy S10+, koja se djelomično očituje u performansama kao što smo naveli u recenziji, ali i u autonomiji. Čini se da je Qualcomm ove godine ipak malo bolje odradio posao.

No, kao što je već rečeno, veće razlike u autonomiji nema, tako da će vas i jedan i drugi uređaj bez poteškoća poslužiti tijekom radnog dana. Ono gdje je razlika itekako vidljiva je brzo punjenje, koje kod iPhonea ne radi bez dodatnog ulaganja u brzi punjač, a on baš i nije jeftin. U slučaju da ga punite punjačem kojeg ste dobili u prodajnom pakiranju, računajte na otprilike dvostruko manju brzinu od Samsungove. Tako će vam za punjenje iPhonea trebati više od tri sata, dok će se Samsung napuniti za oko sat i 40 minuta. Napomenimo da ni Samsungovo brzo punjenje za današnje standarde više nije brzo, jer su u međuvremenu drugi proizvođači pomakli granice, ali je opet kud i kamo bolje od kriminalna tri sata potrebna za punjenje iPhonea.

Zaključak
Samsung i Apple većina ljudi doživljava kao vječite rivale, iako oni to u suštini nisu. Proizvode slične, ali ipak dovoljno različite smartfone da si mogu priskrbiti dovoljan broj poklonika. Međutim, postoji velik broj korisnika koji nisu nužno vjerni jednom brandu i rado će se prebaciti na drugi ako za to imaju dovoljno razloga.

U slučaju dileme između ova dva uređaja, svakako savjetujemo da prvo razmislite o tome koji vam operativni sustav više odgovara. Ako vam je svejedno, tada opet imajte na umu da iPhone puno bolji suživot ostvaruje s Mac nego Windows računalom.

Ako vam povezivost smartfona s računalom nije presudna stavka, a svejedno vam je hoćete li koristiti iOS ili Android, tada vam moramo reći da je Samsung za vas objektivno bolji izbor. Osjetno je lakši, elegantniji i nudi kamere sa širim spektrom mogućnosti, iako kvalitetom fotografija ne odskače. Možda vas neće impresionirati duljom autonomijom, ali svakako hoće brzim punjenjem, a možda i reverzibilnim bežičnim punjenjem, koje ćete eventualno moći iskoristiti za punjenje novih Galaxy Buds slušalica. Naravno, morat ćete ih dodatno platiti, ali i to je bolja investicija nego kupnja posebnog brzog punjača za iPhone.

U konačnici, privući će vas i cijenom, jer za 8/128 GB model možete nabaviti za 7.699,00 kuna, dok ćete za iPhone s dvostruko manje memorije morati izdvojiti skoro čak 9.499,00 kuna, a da pritom ne dobivate ni utor za memorijsku karticu kao kod Samsunga.

Objektivne prednosti iPhonea se očituju i u ravnom zaslonu kojim je lakše rukovati, mrvicu glasnijim vanjskim zvučnicima i zatvorenim eko-sustavom koji jamči promptnu podršku u vidu novih nadogradnji softvera.

Na kraju krajeva, dobro proučite prednosti i mane jednog i drugog uređaja, vidite što vam smeta, a što odgovara, odnosno koju stavku ste spremni žrtvovati da biste profitirali na drugoj. Zbrojite i podijelite, i odluku neće biti teško donijeti.

Najbolju ponudu Samsung i Apple uređaja potražite u Mobisu:

Samsung Galaxy s10+ 

iPhone XS Max