Nokia 3310 (2017) - Suvenir za nostalgičare [Osvrt]Priča o Nokiji 3310 svima je poznata. Radi se o jednom od najprodavanijih mobitela u povijesti svemira, koji je zahvaljujući jednostavnosti i izdržljivosti ušao u legendu. Prodano je oko 126 milijuna primjeraka, što je u to doba bilo nezamislivo.

17 godina kasnije, Nokia je izradila remake ovog uređaja i probudila duhove koji su prethodnih godina čučali u boci. Nokia 3310 (2017) je predstavljena na ovogodišnjem MWC-u u Barceloni, gdje smo ju i sami tada isprobali, nakon što smo se jedva uspjeli probiti štanda na kojem su bili izloženi primjerci.

Par mjeseci kasnije, nova Nokia 3310 dolazi na tržište, a u Hrvatskoj će se prodavati za 459 kuna. Budući da «dumb» telefone za rođenu babu možete naći za dvostruko manju cijenu, a za 500 kuna pravi smartfon, samo po sebi se nameće pitanje svrhe. Zbog prirode samog uređaja i pompe koja se oko njega digla, ovo neće biti recenzija u klasičnom stilu, već više kao nekakav osvrt s obiljem subjektivnih dojmova.

Dizajn i kućište


U Nokiji su se potrudili napraviti uređaj koji će u dobroj mjeri podsjećati na stari od prije 17 godina, i to im je u velikoj mjeri uspjelo, očito. S duge strane, uređaj je dovoljno različit od originala i zbog toga sasvim ugodan za držanje u džepu. Stara Nokia 3310 je i u ono doba više djelovala kao uteg za vagu ili čekić bez drške nego mobitel, jer su u ponudi bili daleko tanji i ergonomičniji modeli.

size="medium"

Ono po čemu je stara Nokia bila poznata je čvrstoća. Kad bi pala na pločice u kupatilu, odvalila bi komadić, a ne daj Bože da vam ispadne na kurje oko na nozi. Ako je suditi po šalama na internetu, Nokia 3310 sasvim sigurno preživljava armagedon. Sukladno tome, vidjet ćemo i kako se novi model snalazi u ekstremnim uvjetima.

Fizička alfanumerička tipkovnica u 2017. godini? Da, to je sasvim normalna pojava, ali isključivano na telefonima koje ne možemo nazvati pametnima, kakav je u konačnici i ovaj.

Zaslon


TFT zaslon ima dijagonalu od 2,4 inča i rezolucije 240 x 320 točaka, što je za današnje pojmove zaista malo, ali ako uređaj promatramo u svjetlu glupih telefona, onda za njega možemo reći da je prilično raskošan. Bilo kako bilo, za pozive i slanje tekstualnih poruka, više od ovoga vam ni ne treba. Zaslon je u boji i može prikazivati slike, grafičke igre pa čak i Internet stranice, no njegova mala rezolucija neće osigurati baš najbolji dojam.

Softver


Originalni softver na staroj 3310-ki zamijenjen je nešto novijim, nazvanim S30+. Sučelje je poznato sa starih S30 Nokija, koje je zapravo osakaćena verzija Symbiana S60. Zadnjih desetak godina navikli smo se na zaslone osjetljive na dodir, tako da bi vam upravljanje navigacijskom tipkom moglo pojesti koji milijun neurona, budući da ste upravo sišli s konja na magarca.

Sam softver nudi za dummy uobičajene stavke, kao što su popisi poziva, kontakti, poruke i sl. Imamo i igru Snake, koja je, usput rečeno, prilično površno izrađena. Od ostalih aplikacija spomenimo kalendar, bilješke, kalkulator, alarm, upravitelj datoteka i diktafon.

U softver je uključen i Internet preglednik, ali s obzirom da vam je na raspolaganju samo 2G (EDGE) podatkovna veza, upitno je što će uopće moći učitati. Web stranice od prije 15 godina nisu usporedive s današnjima, tako da će vam ovaj «Internet» poslužiti eventualno za primitak e-mail poruka.

Da uređaj posjeduje barem WiFi, puno toga bi bilo lakše, no to nije slučaj. A sve i da imate normalnu podatkovnu vezu, kao i mogućnost korištenja aplikacija za chat, zar ćete tipkati na alfanumeričkoj tipkovnici? Sjećam se takvog sporta na Nokiji 6600, gdje sam koristeći ICQ vremenom dobio tikove.

Uređaj sadrži i trgovinu aplikacijama. U njoj možete pronaći tek nekolicinu dodatnih igara, a uskoro će biti dostupne prilagođene verzije Facebooka i Twittera. Ponovite ovu rečenicu u sebi. Znači developeri rade na tome da korisnicima donesu degradirane verzije onih aplikacija koje danas koristimo.

Ali zašto ne? Ako ste pravi nostalgičar, što je za vas smanjenje rezolucije, skaliranje slika i manje opcija od onoga što imate na jednako jeftinom punokrvnom smartfonu? S druge strane, možda na ovaj način natjerate babu da počne koristiti Facebook i tako lakše proda ulje.

Ni performanse uređaja nisu za pohvalu. Aplikacije se otvaraju s vidljivim zakašnjenjem, baš kao u ranim verzijama Samsungovog TouchWiza. Neke od njih će se ipak otvoriti instantno, poput one za poruke, ali ako se unutra zatekao poveći broj poruka, listanje se može prilično otegnuti.

Hardver i povezivanje


Nokia 3310 (2017) pogonjena je običnim single-core procesorom u kombinaciji s nepoznatom količinom radne memorije. Poznat je podatak od internoj memoriji, koja ima kapacitet od nevjerojatno malih 16 MB, ali je zato na raspolaganju utor za microSD memorijsku karticu, na koju će baba spremati slike Kennedyja i Nede Ukraden iz mladih dana, a možda i gange u mp3 formatu.

Što se povezivanja tiče, na raspolaganju vam je Bluetooh, preko kojeg na uređaj možete prebacivati sadržaj, ali i koristiti odgovarajuće slušalice. Tu je još i 3,5 mm audio utor, dok se za punjenje i povezivanje s računalom koristi microUSB.

Kad uređaj spojite s računalom, vidjet ćete samo sadržaj memorijske kartice, ne i internu memoriju, što i neće biti problem, budući da u tih 16 MB ionako ne možete smjestiti ništa pametno.

Ono gdje Nokia 3310 briljira je telefonski razgovor. Prijem 2G signala je izvrstan, telefonska slušalica dovoljno glasna, što u konačnici rezultira vrlo kvalitetnim pozivom.

Kamera


Nova Nokia 3310 ima samo jednu kameru, i to onu stražnju, zbog čega će baba za selfije morati koristiti ogledalo u kupatilu, kao u mladosti. Senzor je jačine 2 megapiksela, što je na razini onih iz prošlog desetljeća, a to i nije tako loše jer će se babine bore na slikama tako manje primijetiti. Kakvi Instagram filteri, kakvi bakrači?


Baterija


Baterija Nokije 3310 je je ono o čemu se u zadnje vrijeme mnogo govorilo. Nokia je prilikom predstavljanja obećala autonomiju od mjesec dana, no jasno je da će to biti moguće ostvariti jedino ako uređaj ne koristite, a ako dnevno provodite sat, dva telefonirajući, možete očekivati jedan tjedan, što je sasvim zadovoljavajuće.

1200 mAh možda ne zvuči puno, ali ovaj uređaj nema veliki zaslon i jak procesor, kojeg bi baterija morala opsluživati. Zato je sve usmjereno na pozive i stand-by, kao što je to inače slučaj na svim dummyjima.

Dobro je što se Nokia puni putem microUSB utora, kao i činjenica što je baterija izmjenjiva.

Zaključak


Mnogima još uvijek nije jasno zašto se oko nove Nokije 3310 digla tolika pompa, budući da se radi o uređaju vrlo ograničenih mogućnosti. Naravno, come back nekad najvećeg proizvođača mobitela trebalo je nečim obilježiti. Nokia se sada diže iz pepela, nakon samozapaljenja koje se odigralo u Microsoftovoj režiji. Kako bi se povratak u arenu dostojno obilježio, lansiran je remake uređaja koji je kompaniju proslavio prije 17 godina.

Upravo zato su ciljana publika nostalgičari, koji Nokiju još uvijek doživljavaju emotivno. Takvi ne pitaju za cijenu, bez obzira što se, primjerice, za iste novce može kupiti Android uređaj s osnovnim specifikacijama, koje su u svakom pogledu bolje od ovih. Čak i ako niste nostalgičar, nova 3310-ka će lijepo izgledati na stolu kafića ili šanku, pogotovo ako je kućište u nekoj od živopisnih boja.Ako izuzmemo moment nostalgije, jer baba može biti nostalgična eventualno za Jugoslavijom (ili Austrougarskom?), Nokia 3310 je idealna za sve kojima je potreban lijep dummy telefon za pozive i slanje SMS poruka, s produljenom autonomijom. U ovome se mogu naći građevinari kojima je CAT S60 preglomazan i preskup, a s obzirom na izdržljivost originalnog modela, nova Nokia 3310 bi vrlo lako mogla preživjeti pad s prvog kata a možda i kratki boravak u miješalici za beton.

Upravo taj dio testa će za mnoge biti ključan. Zato ostanite s nama, jer kolega Mislav jedan primjerak nove Nokije 3310 već testira u njezinom prirodnom staništu – na baušteli, što znači da slijede drop, crash, cirkular i beton testovi.

Najbolku ponudu Nokia mobitela potražite na Mobis.hr.