Kako instalirati Google na Huawei u 30 sekundi

Huawei nažalost još uvijek dolazi bez Googleovih servisa, kažemo nažalost jer ovime je pogođen i dobar dio kupaca koji su uživali u njihovim uređajima što jasno pokazuje i tržišni udio kojeg su držali do nedavno. No ovoga puta nećemo ulaziti previše u te razloge i zašto su zakinuti za njih, već ćemo vam pokazati koliko je lako dobiti gotovo sve Googleove aplikacije i njihovu sinkronizaciju na Huaweijevim smartfonima i tabletima.

Za početak ćemo se kratko osvrnuti na Phone Clone aplikaciju i krenuti od prvog postavljanja uređaja kao da ste ga tek kupili. Ovo je najjednostavniji način da prebacite vaše pozive, kontakte, poruke, ali i mnoge aplikacije sa starog uređaja na novi. Procedura je vrlo jednostavna i sve što trebate prilikom prvog uključivanja uređaja odabrati prijenost podataka sa starog uređaja na novi.

U ovom trenutku je potrebno na stari uređaj instalirati Phone Clone aplikaciju koju možete pronaći i za Android i za iOS uređaje i unutar same aplikacije odabrati da je to stari uređaj s kojeg ćete prenijeti podatke. Pojavit će vam se QR kod kojeg je potrebno skenirati s novog uređaja i u par klikova odabrati koje sve podatke želite prenijeti sa starog uređaja.

Čak i ako ne želite prenijeti apsolutno sve fotografije i videe sa starog uređaja, ovo je vjerojatno najlakši način da napravite kopiju poziva, poruka i kontakata sa starog uređaja. No bez brige, čak i ako ste preskočili taj korak prilikom prvog uključivanja uređaja, to možete napraviti i naknadno putem iste aplikacije.

Kako je za svaki smartfon potreban unos vašeg računa s kojim ćete sinkronizirati vaš uređaj, tako je za Huawei potreban njihov račun. Možete iskoristiti vaš GMail, Hotmail ili bilo koji drugi mail za registraciju i to je bezbolan korak koji vrlo kratko traje.

Jednom kad smo konačno pokrenuli vaš novi uređaj pronaći ćemo ikonicu AppGallery što je Huaweijeva trgovina s aplikacijama. Nešto kasnije ćemo se osvrnuti više na nju, a sad ćemo za početak instalirati aplikaciju Gspace. To je svojevrsni Android emulator unutar kojeg možemo doći do gotovo svih Googleovih aplikacija. Jedina koju nećete baš tako lako dobiti je Android Auto, a ukoliko ne znate što je ta aplikacija, ne treba previše brinuti jer sve ostale poput YouTubea, GMaila, Mapa, YouTube Musica, Kalendara ili Drivea, sve one rade savršeno i sinkroniziraju se s vašim računom. To znači da će povijest pretraživanja iz Chromea biti sinkronizirana na Huawei kao i YouTube račun putem kojeg imate vašu povijest gledanja videa ili mogućnost komentiranja i slično.

Jednom kad ste pokrenuli Gspace bitno je dopustiti mu sve ono što vas traži, a između ostaloga i da troši baterije koliko god želi. Ako se ne snađete u bilo kojem trenutku s ovom aplikacijom, na dnu ovog članka je i video s detaljnijim uputama i koracima, ali s obzirom da je sve toliko jednostavno, vjerujemo da vam taj video neće niti trebati.
Vrlo jednostavno unesete svoj Google račun i unutar Gspacea imat ćete pristup Google Play trgovini putem koje možete instalirati praktički sve aplikacije kao i na bilo kojem drugom Androidu.

Naš savjet je da putem Gspacea instalirate samo one aplikacije kojima je prijeko potrebna sinkronizacija s Googleovim servisima. Primjera radi, YouTube želim koristiti tako da mi pamti što sam gledao i želim zadržati mogućnost komentiranja na videe, tako ću njega instalirati putem Gspacea. A s druge strane Instagram mi ne treba imati sinkronizaciju s Googleovim servisima pa ću njega instalirati van Gspacea putem AppGalleryje.

Osobno koristim samo par Googleovih aplikacija putem Gspacea i na taj način mi Huaweijevi smartfoni rade najbolje. A sama Huaweijeva trgovina AppGallery je do danas toliko napredovala da se tek rijetke aplikacije ne mogu pronaći putem nje. Stvarno sam morao dobrano tražiti aplikaciju koje nema. Napravili su jedan trik s kojim su spojili nekoliko alternativnih trgovina i učinili AppGallery kao svojevrsni pretraživač za aplikacije putem kojeg možete jednim klikom dobiti gotovo sve aplikacije.

Koliko je sve bolje najbolje pokazuje to da smo prošle godine s ovakvim uputama morali WhatsApp instalirati putem browsera i otići na WhatsAppovu web stranicu i skinuti ga posebno. Nije to bio veliki problem već samo zaobilazna metoda, a sada ćete WhatsApp instalirati putem AppGalleryje lagano kao i na bilo kojem drugom smartfonu.

Što se samih obavijesti tiče, za sve aplikacije koje su instalirane van Gsapcea, one dolaze instantno, nerijetko sekundu brže nego na drugim smartfonima koji nativno dolaze s Googleovim servisima. Izgleda da su aplikacije koje su posebno pisane za Huawei ili prilagođene za njih ujedno i dodatno olakšane.

Instalirate li aplikaciju putem Gspacea, uzmimo za primjer YouTube, i koristite ju na dnevnoj razini, sve vaše obavijesti dolazit će instantno. No ako ju ne koristite cijeli dan, svejedno će aplikacija otići u standby način rada da ne troši bateriju i obavijesti vam neće doći dok god ju ponovno ne pokrenete. Primijetit ćete da je otišla u standby način rada pojavi li vam se prilikom otvaranja aplikacije “Opening YouTube” tekst na dnu zaslona. Tad znate da ju niste duže koristili.

Iako sam mogao WhatsApp instalirati i van Gspacea, instalirao sam ga baš na taj način da vidim koliko će obavijesti kasniti. I u posljednjih dva do tri tjedna koliko koristim Mate 50 Pro kao svoj primarni smartfon, jedno jutro kad sam vidio da nemam WhatsApp poruka mi je bilo malo čudno i kad sam ušao u aplikaciju učitale su se sve zaostale poruke. Tijekom dana sam naknadno imao još jednom tu situaciju kad gotovo cijeli dan nisam koristio smartfon, ali to je mali kompromis na koji morate pristati želite li aplikacije instalirati putem Gspacea.

S obzirom da je mail recimo vrlo važan mnogima, savjetujem da iskoristite bilo koju drugu aplikaciju za GMail van samog Gspacea i time ćete uvijek pravovremeno dobiti obavijest o novopristiglom mailu. Ako vam mail nije toliko presudno dobiti instantno, možete se zadržati i na GMail aplikaciji i kao i ja ući u nju jednom dnevno i vidjeti ima li štogod propušteno.

To bi otprilike bilo to za ove upute.
Iako nije to metoda kojom potpuno instalirate Google na Huawei, opet je metoda kojom ćete lakše nego ikad dobiti Googleove aplikacije koje jednostavno rade.