iPhone 5s - Recenzija


Proteklih tjedan dana smo se družili s posljednjim iPhoneom koji nosi oznaku 5s. Apple ga kiti krilaticom "iPhone 5s - napredno osmišljen", a ističe da se unutar tankog i lakog kućišta nalazi zadivljujuća količina tehnologije te da se zbog nje mobitel nalazi ispred svog vremena.
No, izvan marketinških krilatica svakako treba istaknuti da je iPhone 5s prvi mobitel koji dolazi sa 64 bitnim procesorom, da sadrži senzor otiska prsta te novi iOS koji se sada nalazi u sedmoj verziji.

Tijekom godina Apple nas je naučio da nakon predstavljanja novog iPhonea dolazi "S" varijanta istog koja se uglavnom fokusira na poboljšanje performansi uređaja. iPhone 3GS je bio prvi model s "S" u imenu, a nadogradio je izvorni ARM11 procesor na iPhoneu 3 u brži Cortex A8. Sljedeći "S" model je bio iPhone 4S (nasljednik četvorke) koji je bio prvi iPhone s dvojezgrenim procesorom. Treći u nizu je iPhone 5s koji u odnosu na iPhone 5 osim unutarnje nadogradnje nudi i tri boje kućišta (srebrnu, svemirsko sivu i zlatnu) te za razliku od prethodnika u svom imenu nosi malo slovo "s". U Appleu su zaključili da bi pisanje velikog slova "S" uz broj 5 previše podsjećalo na iPhone 55, čime su se odlučili na naziv iPhonea 5s.

Novi iPhone 5s nudi i dvije velike promjene tradicije u odnosu na prethodne generacije ovog uređaja. Prva je da za iPhone 5s nije bila omogućena rana narudžba, već se novi iPhone mogao kupiti tek nakon datuma izlaska na tržište, a druga se očituje u broju modela koje Apple prodaje. Prije je Apple nakon predstavljanja nove verzije mobitela spustio cijenu staroj i nastavio prodavati stari model kao jeftiniju varijantu. Ipak, predstavljanjem modela 5s i ovo se mijenja na način da je iPhone 5 povučen iz prodaje, a na njegovo mjesto došao je novi i jeftiniji model pod nazivom iPhone 5c.

Danas više nitko ne spori da je predstavljanjem prvog iPhonea Apple revolucionarizirao tržište pametnih telefona. Upravo zbog toga, nakon svakog predstavljanja novog iPhonea očekivanja od ove kompanije i novog proizvoda su ogromna.

Jeli iPhone 5s ispunio ova očekivanja možete saznati u nastavku testa.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm

Masa: 112 grama

Zaslon: 4,0" IPS LCD, 640 x 1136, 326 ppi

SoC: Apple A7

CPU: 2x Cyclone 1,3 GHz

GPU: PowerVR G6430

RAM: 1 GB DDR3

Interna memorija: 16/32/64 GB

microSD: -

SIM: nano SIM

Povezivanje: WiFi a/b/g/n; HSDPA (do 42 Mbps), LTE (do 100 Mbps), Bluetooth 4.0

OS: iOS 7
Kamera: 8 MP; dual LED

Prednja kamera: 1,2 MP

Baterija: neizmjenjiva, 1560 mAh

Prednosti


Odlična hardverska izrada

Kamera

Iznimne performanse

Kvalitetne slušalice

Nedostaci


Skromne mogućnosti personalizacije OS-a

Memorija nije proširiva

Baterija nije izmjnejiva

Nano SIM kartica

Aluminijsko kućište podložno ogrebotinama

Prodajni paket


U prodajnom paketu ćete, osim mobitela, dobiti i mali strujni adapter u kojeg se umeće USB kabel koji je također svoje mjesto pronašao u kutiji, a koji osim za punjenje uređaja služi i za sinkronizaciju s računalom.

Osim standardnih uputa, u prodajnom paketu je i maleni alat za otvaranje SIM ladice, dvije Appleove naljepnice i odlične slušalice koje su nas iznenadile kvalitetom zvuka.

DSCF3083 DSCF3176

Dizajn i kućište


U odnosu na prethodnika, iPhone 5s dolazi s minimalnim kozmetičkim izmjenama na kućištu, pa će i većina ljudi teško uočiti razlike između ova dva modela. Dimenzije uređaja, kao i masa su identični prošlogodišnjem modelu, a ono po čemu se iPhone 5s razlikuje od petice su boje kućišta. Tako je iPhone 5s moguće kupiti u srebrnoj, zlatnoj i svemirski sivoj boji u kojoj je i bio uređaj kojega smo testirali. Podsjećamo, iPhone 5 se prodavao samo u crnoj i bijeloj boji.
Novi iPhone je od svog starijeg brata osim dizajna preuzeo i odličnu kvalitetu izrade. Nakon što primite uređaj u ruku, osjećaj koji stječete je jedna vrsta luksuza koja je posljedica odličnih materijala korištenih za izradu mobitela.

 

DSCF3248 DSCF3229
Oko iPhonea se nalazi metalni okvir, stražnja strana je izrađena od aluminija, a cijela prednja je prekrivena staklom otpornim na grebanje. Nažalost, službenu potvrdu o tome jeli staklo ustvari Gorilla Glass ili neki sličan proizvod, nismo mogli pronaći.

DSCF3232 DSCF3231

Stražnja strana uređaja ima poznati dvobojni dizajn – donji i gornji dio strane su crne boje između kojih se nalazi sivi aluminij. U gornjem dijelu se smjestila 8 megapikselna kamera i dvostruka LED bljeskalica te dodatni mikrofon za uklanjanje smetnji tokom razgovora. U sivom dijelu je ugraviran Appleov logo i informacije o modelu iPhonea.

DSCF3254 DSCF3226

Na desnoj strani uređaja nalazi se ladica za nano SIM karticu koju je moguće otvoriti umetanjem alata u za to predviđeno mjesto. Gornja strana sadrži samo gumb za odlazak u stand by način, odnosno uključenje i isključenje.

DSCF3140 DSCF3168

 

DSCF3258 DSCF3173

Upravo na ovaj gumb imamo jedinu primjedbu na kvalitetu izrade iPhonea 5s. Naime, ovaj gumb nije u potpunosti učvršćen, pa primjerice prilikom stavljanja mobitela na stol on malo zatitra čime se stvara zvuk koji podsjeća na zvečku. Problem nije velik, no pomalo čudi da je Appleu promakao takav propust obzirom na to da su ostali gumbi na uređaju izrađeni besprijekorno.

Donja strana uređaja sadrži 3.5 mm utor za slušalice te Lighting port za punjenje i sinkronizaciju. Apple je također na donjem dijelu uređaja ugradio dva rešetkasta otvora koji na prvi pogled sugeriraju da iPhone 5s sadrži stereo zvučnike, no to nije ipak slučaj. Samo se ispod desne rešetke nalazi glavni zvučnik, dok se ispod lijevog vjerojatno krije glavni mikrofon.

DSCF3262 DSCF3164

Gumbi za podešavanje glasnoće, kao i prekidač za vibracijski mod smjestili su se na lijevoj stranici uređaja.

DSCF3165 DSCF3237
Gornja strana prednjeg dijela krije set senzora za detektiranje udaljenosti od lica i mjerenje vanjskog osvjetljenja, zvučnik slušalice i treći mikrofon. Ispod njih se smjestio 4 inčni ekran ispod kojeg se nalazi i novi glavni gumb unutar kojeg se sada nalazi i senzor otisaka. Više o tome kako radi senzor otisaka možete saznati u posebnom odjeljku, a što se samog gumba tiče treba istaknuti da on nije najugodniji za korištenje jer je za njegov pritisak potrebna nešto veća sila u usporedbi s prethodnikom.

DSCF3092 DSCF3086

DSCF3091 DSCF3090

Veličina iPhonea i dalje omogućuje da se na ugodan način s njime upravlja jednom rukom. Palcem je moguće dohvatiti svaki dio ekrana bez ikakvog problema, pa ćete zbog toga i većinu radnji na mobitelu obavljati s jednom rukom.

Kako bi se izbjegli oštri rubovi mobitela, Apple je odrezao rubove metalnog okvira čime je postignuto da iPhone leži iznimno ugodno u ruci.

Ipak, ogrebotine koje nastaju na kućištu su bile veliki nedostatak prethodnog modela, a nažalost treba reći da će ista zamjerka ostati i na iPhoneu 5s. Mobitel smo koristili na normalan način proteklih tjedan dana te su i nakon tako kratkog korištenja vidljiva mala oštećenja vanjskog metalnog okvira. Zbog toga svakako preporučamo kupovinu zaštitne maske koje Apple službeno prodaje, očito kako bi se broj oštećenih iPhonea minimalizirao.

DSCF3162

Sve u svemu, iPhone 5s je izrađen sjajno. Jedino što kvari savršen dojam je prethodno spomenut gumb za uključenje i isključenje uređaja, no obzirom da je to ustvari minoran problem, iPhone 5s zaslužuje čistu peticu u ovom segmentu.

DSCF3265 DSCF3171

Zaslon


Do izlaska iPhonea 5, Apple je na svojim mobitelima ugrađivao 3.5 inčni zaslon omjera stranica 3:2. Većina proizvođača je već i puno prije prešla na moderniju 16:9 ili 16:10 varijantu, odavno prelazeći veličinu ekrana od 4 inča. Predstavljanjem iPhonea 5, Apple je napokon povećao ekran na 4 inča uz rezoluciju od 1136x640 piksela i omjer stranica 16:9.
iPhone 5s nema unaprijeđen ekran u odnosu na prethodnika, pa se i na njemu nalazi isti 4 inčni ekran koji je bio i na iPhoneu 5.
Ima gustoću od 326 piksela po inču uz spomenutu rezoluciju od 1136 x 640 piksela te nudi besprijekornu kvalitetu slike. Tom dojmu je svakako pridonijela IPS tehnologija izrade zaslona koja omogućuje vjeran prikaz boja, vrlo velike kutove gledanja i visok kontrast.
IPS LCD ekrani u usporedbi s popularnim AMOLED ekranima nude vjerniji prikaz boja jer ih ova potonja prikazujzuje zasićenije i one mnogim korisnicima izgledaju bolje, ali ipak ne nude točnost prikaza kao IPS ekrani.

DSCF3192 DSCF3190

DSCF3194 DSCF3195

Zaslon ima odličnu vidljivost i na dnevnom svjetlu, iako bitno lošiju u usporedbi s Nokijinim ClearBack ekranima.
Apple je u skladu s tradicijom i zaslon iPhonea 5s premazao sa slojem koji smanjuje vidljivost otisaka prstiju, no bez obzira na to bit će potrebno čistiti površinu zaslona s vremena na vrijeme.

DSCF3189 DSCF3188

Hardver i povezivanje


Većini čitatelja će izraz 64 bita biti poznat iz desktop računala, posebno iz AMD procesora koji su bili u 64 bitnim izvedbama od sredine 2000-ih godina. Glavni razlog zbog kojeg su ti procesori bili izrađeni u 64 bitnoj tehnologiji je količina memorije koju su mogli adresirati. U 32 bitnim inačicama moguće je adresirati do 4 GB memorije, dok je u 64 bitnim verzijama to prošireno na teoretskih 1 bilijun GB-a. Zbog enormne količine memorije, AMD se ipak odlučio na korištenje samo 48 bitova čime se memorijski prostor proširio na ukupnih 256 TB memorije.
Ako promatramo ARM arhitekturu, prelazak na 64 bita je kao i u slučaju AMD-a uzrokovan željom za adresiranjem veće količine memorije. Zbog toga je ARM predstavio svoje dvije 64 bitne arhitekture – Cortex A53 i Cortex A57 koje će svoje mjesto pronaći u nekom od nadolazećih mobitela visoke klase.
Ipak, Apple se požurio, pa je u iPhoneu 5s implementirao prvi 64 bitni procesor u mobitelima, nazvan Cyclone koji je zasnovan na ARM v8 arhitekturi. Procesor je dvojezgreni, a obje jezgre mu kucaju na maksimalnih 1.3 GHz. Uz glavni procesor, SoC čini i dodatni četverojezgreni grafički koprocesor PowerVR G6430.
Novi iPhone 5s dolazi s 1 GB DDR3 radne memorije, pa sudeći prema prethodnim nadogradnjama možemo pretpostaviti da će sljedeći iPhone doći s 2 GB memorije, čime se postavlja pitanje zbog čega se Apple tako rano odlučio na 64 bitni procesor. U marketingu zasigurno leži jedan dio odgovora, no drugi je vjerojatno ipak povezan s aplikacijama.
Naime, sve aplikacije koje se kreiraju za novi iOS 7 bit će  izrađene na način da podržavaju i 64 bitnu i 32 bitnu arhitekturu kako bi podržavale i stariji Appleov hardver. Novi iPhone je u mogućnosti izvoditi aplikacije pisane za obje arhitekture, no pretpostavljamo da će predstavljanjem budućih iPhonea ta podrška otpasti, pa će se izvoditi samo one pisane za 64 bitne arhitekture. Na ovaj način Apple je omogućio potpuno bezbolan prelazak na arhitekturu od 64 bita, zbog toga što će u trenutku prijelaza velika većina aplikacija već biti kompatibilna s tom arhitekturom.

Osim glavnog procesora, i grafički koprocesor ima oznaku "prvi" na svijetu. Riječ je o prvom uređaju koji dolazi sa PowerVR GPU-om serije 6, a novi GPU donosi dvostruko bolje performanse u usporedbi s GPU-om koji je bio ugrađen u iPhone 5.

Uz ova dva procesora, Apple je ugradio i dodatni koprocesor nazvan M7 koji služi za konstantnu obradu podataka koju dobije iz acelerometra, žiroskopa i kompasa. U suradnji sa softverskim API-ima iz novog iOS-a omogućuje se izrada velikog broja aplikacija koje mogu poslužiti za fitnes, odnosno za nadzor primjerice srčanih funkcija i slično.

Sličnu ideju je realizirala Motorola sa svojim modelom Moto X čija je funkcionalnost ipak puno šira. U Motorolinom sustavu postoji nekoliko koprocesora koji cijelo vrijeme analiziraju podatke o pokretu, ali i zvukovne podatke, a sve to uz minimalnu potrošnju energije. Ne sumnjamo da je Apple na sličnom tragu te da će u nekom nadolazećem iPhoneu predstaviti i proširenje mogućnosti M7 koprocesora.
Jedna od prvih primjena M7 koje će korisnici iskusiti je automatska promjena između uputa navigacije za pješake, odnosno automobile u Appleovim mapama, naravno u ovisnosti o tome kako se brzo krećete.

Kao i većina modernih smartfona, i iPhone 5s nudi brojne mogućnosti povezivanja. Tako imamo mogućnost spajanja na 3G mreže brzine do 42 Mbps, LTE do 100 Mbps i WiFi mreže sa a/b/g/n standardima. Osim toga podržan je i Bluetooth 4.0 (sa LE profilom), USB 2.0, a za lokacijske usluge imamo na raspolaganju i GPS s podrškom za GLONASS.

Slično kao i u dvije prethodne generacije, moguće je birati iPhone koji dolazi s 16, 32 ili 64 GB integrirane memorije, bez mogućnosti proširenja micro SD karticama.

Novi iOS, u sedmoj verziji


Nakon predstavljanja iPhonea 5 brojne kritike bile su upućene na izgled i funkcionalnost tadašnjeg iOS-a. Operacijski sustav se vizualno i funkcionalno nije bitnije promijenio od predstavljanja prvog iPhonea što je počeo biti veliki nedostatak iOS-a.

S novom verzijom OS-a, Appleovi dizajneri su promijenili praktički svaki element starog iOS-a, ali su ipak uspjeli zadržati prepoznatljivost i lakoću korištenja koja je pratila starije verzije. U prijašnjim verzijama OS-a teksture i ostali elementi imitirali su sadržaje iz stvarnog svijeta kako bi se korisnici što lakše priviknuli na sučelje operacijskog sustava. S obzirom da se u današnje vrijeme tržište smartfona značajno povećalo, Apple je zaključio da korisnicima više ne treba pomoć u vidu grafičkih elemenata iz stvarnog života, pa se u iOS-u odlučio na minimalistički dizajn.

DSCF3144 DSCF3143

Ekran zaključavanja


Ekran zaključavanja doživio je najmanje promjena u odnosu na staru verziju. Na vrhu se nalazi informacija o datumu i vremenu kao i ikona za pokretanje kamere. Kameru je moguće pokrenuti i slajdanjem prema gore iz donjeg dijela ekrana, a samo otključavanje mobitela se može izvršiti slajdanjem u desnu stranu.

IMG_0150 IMG_0151

Sredina ekrana rezervirana je za prikaz propuštenih događaja koji omogućuju gestu slajdanje u desno čime se pokreće odgovarajuća akcija (slajdanjem na SMS poruku pokreće se aplikacija poruke za odgovor i slično).

IMG_0112 IMG_0108

Prvi veliki novitet u iOS-u 7 je...

...kontrolni centar


Kliznim pokretom prema dolje iz centra donjeg dijela ekrana prikazuje se kontrolni centar koji nudi prečace za upravljanje uređajem te prečace nekih aplikacija. U gornjem dijelu kontrolnog centra nalaze se ikone za uključenje zrakoplovnog moda, uključenje WiFi konekcije, Bluetootha, noćnog načina te za onemogućavanje rotacije sučelja uređaja.
Ispod se nalazi klizač za promjenu osvjetljenja ekrana te tipke za upravljanje glazbom, kao i klizač za glasnoću reprodukcije iste.
Slijede ikone za AirDrop i AirPlay te prečaci za brzo uključenje stražnjeg LED svjetla i za pristupanje aplikaciji sata, kalkulatora i kamere.

IMG_0113 IMG_0152

 

IMG_0116 IMG_0115

Drugačiji izgled kontrolnog centra, u ovisnosti o pozadinskom sadržaju

Kontrolni centar je svakako jedan od najkorisnijih dodataka novog OS-a, no možemo reći da on ima nekoliko manjkavosti. Tako je primjerice nemoguće iz centra upravljati na koju WiFi mrežu se ustvari želimo spojiti, već je iz njega moguće samo uključiti ili isključiti WiFi, a za dodatne odabire je potrebno otići u postavke uređaja te tamo podesiti željene opcije.

Druga zamjerka je u tome što su sve ikone statične, pa je nemoguće definirati vlastite prečace na omiljene aplikacije, već je izbor ograničen na one predefinirane od sustava.

Dio kontrolnog centra koji prikazuje kontrole za upravljanje glazbom je uvijek vidljiv, bez obzira na to jeli uključena reprodukcija glazbe. Mišljenja sam da se drastično moglo uštedjeti na prostoru da je taj dio prikazan samo u slučaju reprodukcije glazbe, a višak prostora se mogao upotrijebiti za dodatni red prečaca koje korisnik može prilagoditi.

Kontrolni centar je transparentan, pa izgled njegove pozadine ovisi o sadržaju koji se nalazi ispod njega. Moram priznati da mi se osobno ovakav izgled ne sviđa, jer je pozadina centra uglavnom mješavina različitih boja pozadine te sam mišljenja da je Apple trebao staviti pozadinu jedne boje.

No, to je ipak stvar osobnog ukusa, a mi krećemo na još jednu veliku nadogradnju OS-a....

Notifikacijski centar


Notifikacijski centar je moguće pozvati iz bilo kojeg dijela sučelja povlačenjem ladice iz centra gornjeg dijela ekrana. On je u usporedbi sa prijašnjom verzijom OS-a unaprijeđen i nudi neke nove funkcionalnosti. Tako notifikacijski centar na vrhu sadrži tri kartice – "Danas", "Sve" i "Propušteno".
Kartica "Danas" nudi pregled informacija koje su uvijek vidljive, npr. vrijeme, datum, kalendar, dok kartice "Sve" i "Propušteno" sadrže informacije o svim, odnosno propuštenim notifikacijama uređaja.
Kao i u kontrolnom centru i u notifikacijskom smo pronašli nekoliko loših stvari. Prva je da kao i kod glazbenog svirača u kontrolnom centru i pregled datuma u notifikacijskom također zauzima uvijek istu količinu prostora, neovisno o tome postoji li nekakav događaj ili ne.
Također ne postoje prečaci za kreiranje novog događaja direktno iz notifikacijskog centra, a ne postoji niti ikonica koja bi uklonila sve događaje koji su propušteni.

IMG_0119 IMG_0118

U opcijama uređaja moguće je upravljati sadržajima koji će se prikazivati u notifikacijskom centru. Od statičnih elemenata može se birati prikaz vremena, stanje dionica, vrijeme, podsjetnici i kalendar, a od dinamičkih moguće je odabrati bilo koju instaliranu aplikaciju koja će onda postavljati obavijesti u kartice "Propušteno" ili "Sve".

IMG_0148 IMG_0149

Početni ekran


U usporedbi s prošlom verzijom OS-a, početni ekran je u iOS-u 7 dobio nekoliko korisnih dodataka. Prvi je estetske prirode, a naziva se parallax efekt. Zbog njega se čini da ikonice na početnom ekranu plutaju iznad pozadinske fotografije zbog toga što svoj položaj mijenjaju ovisno o pomicanju samog uređaja.
U postavkama uređaja moguće je umanjiti pomicanje pozadine pa time efekt postaje suptilan, gotovo neprimjetan. Ali i u slučaju da je postavljen na tvorničke postavke on ne ometa normalan rad, već poboljšava izgled početnog ekrana rekao bih na jako dobar način.

IMG_0091 IMG_0020

Mape i dalje postoje, a dodavanje sadržaja u njih je ostalo nepromijenjeno. Dugim pritiskom na neku ikonu moguće ju je odvući u odgovarajuću mapu. Novost je u tome da mape sada imaju mogućnost dodavanja stranica, u ovisnosti o tome koliko je ikona postavljeno u neku mapu. Na jednu stranicu može stati do 9 različitih ikona.

IMG_0122 IMG_0123

Novi operacijski sustav osim statičnih pozadinskih fotografija donosi mogućnost postavljanja i dinamičkih pozadina. Moguće je odabrati jednu od 7 pozadina koje se razlikuju samo u boji, a kružne grafike na pozadini se pomiču pomicanjem uređaja. Nažalost, nije moguće instalirati nove dinamičke pozadine sa App Storea, ali se nadamo da će ova mogućnost biti dostupna naknadno.
Pozadina se može posebno odabrati za početni ekran i za ekran zaključavanja.

IMG_0126 IMG_0128

IMG_0125 IMG_0127

Spotlight pretraga se pokreće kliznim pokretom prema dolje na početnom ekranu, a nudi mogućnost pretrage cjelokupnog sadržaja uređaja. Brzina pretraživanja me jako iznenadila zbog toga što pronalazi sadržaje čak i jako starih e-mail poruka u iznimno kratkom vremenu. Osim e-mailova, pretražuju se i kontakti, aplikacije, poruke i podsjetnici, a rezultati su kategorizirani prema tim kategorijama.

IMG_0124 IMG_0130

Tipkovnica


Tipkovnica je također doživjela promjene te sada u ovisnosti o aplikaciji mijenja svoj izgled. Postoje dvije varijante – siva i prozirna, a odluku o tome koja će se tipkovnica prikazati ostavljena je developerima na izbor. Bez obzira na pritisak na tipku za velika ili mala slova, tipkovnica uvijek prikazuje velika slova pa tako novim korisnicima ovaj dio može biti malo zbunjujuć.
U slučaju da je automatsko ispravljanje uključeno, prilikom pisanja prikazuju se mali balončići s ispravljenom riječi. Taj balončić u desnom kutu ima malu ikonicu čijim se pritiskom poništava automatsko ispravljanje te riječi, no problem s njim je što je ta ikonica toliko sitna da mi se nekoliko puta desilo da sam umjesto poništenja riječi u stvari kliknuo na riječ te je automatski ispravio.

IMG_0138 IMG_0139

Poruke


Aplikacija poruka nije doživjela značajne funkcionalne promjene, osim što je kao i cijeli OS dobila novi izgled.

IMG_0093 IMG_0096

 

IMG_0095 IMG_0094

E-mail


Aplikacija za e-mail nudi mogućnost dodavanja neograničenog broja računa uz opciju automatskog pronalaska parametara za spajanje na server. Nedostatak koji sam uočio je nemogućnost dodavanja datoteka u attachment, osim ako se ne radi o fotografijama ili video isječcima.

IMG_0153IMG_0154

 

IMG_0155IMG_0156

Internet - Safari


iPhone je već godinama poznat po odličnom iskustvu što se tiče surfanja. Novi iPhone svakako nije iznimka u ovom pravilu.

Predinstalirani Safari radi jako glatko na svim stranicama, a učitavanje stranica je potpomognuto novim A7 procesorom brže no ikad. U skladu sa ostatkom OS-a i Safari je dobio grafičke nadogradnje, pa je tako pregled tabova prikazan u okomitoj listi koja se može skrolati, a u slučaju da se  neki tab želi ugasiti dovoljno je prstom povući u desno.

IMG_0158 IMG_0159

 

IMG_0160 IMG_0162

Senzor otisaka – Touch ID


iPhone 5s donosi i senzor otisaka prstiju koji se nalazi u glavnom gumbu ispod ekrana. Senzor kreira nekoliko fotografija otiska u rezoluciji od 500 piksela po inču te ih obrađuje i u konačnici donosi odluku o ispravnosti otiska. Senzor je moguće koristiti za otključavanje uređaja ili za kupovine u App Storeu umjesto upisivanja lozinke.
Samo podešavanje senzora je iznimno jednostavno – potrebno je u nekoliko puta staviti prst na senzor u raznim pozicijama kako bi iPhone zapamtio sve pozicije prsta i odgovarajući otisak. Korisno je što se može postaviti do 5 različitih otisaka i iste koristiti za gore navedena otključavanja.

Touch ID više-manje radi besporijekorno. Otisak mi iz prve nije prepoznao otprilike u jedan od 15 slučajeva. Bez obzira na Touch ID, i dalje postoji tradicionalni način otključavanja uređaja PIN kodom.
Također i za korisnike koji se boje svoje sigurnosti treba napomenuti da Apple tvrdi da se podaci o otiscima prstiju ne šalju internetom, niti da su oni dostupni aplikacijama kroz sam OS.

Multitasking


U iOS-u 7 postoji dva moda multitaskinga. Prvi mod se zasniva na push principu i to na način da aplikacija koja se šalje u pozadinu spoji na push servis kojim onda dalje upravlja operacijski sustav. Ovime se aplikacija uopće niti ne izvršava u pozadini, već kada OS dojavi korisniku da ima novu poruku detektiranu u push servisu, korisnik odabirom te poruke iznova pokreće aplikaciju u kojoj se ta poruka i prikazuje. Ovaj mod uglavnom koriste IM programi.

Drugi mod multitaskinga omogućuje aplikacijama periodičko provjeravanje promjena stanja dok se nalaze u pozadinskom načinu rada čime aplikacije mogu prikazati novo stanje odmah nakon pokretanja.

Dvostrukim pritiskom na glavnu tipku prikazuje se novi multitasking izbornik. Bez ikakve dvojbe, Apple je inspiraciju za ovo sučelje pronašao u webOS-u i Androidu, a ono sadrži vodoravnu listu screenshotova aktivnih aplikacija ispod kojih se nalazi odgovarajuća ikona. Listu je moguće skrolati lijevo i desno, a isključivanje aplikacije se obavlja svajpanjem željenog screenshota prema gore. Odlazak na željenu aplikaciju se izvršava pritiskom na screenshot.

IMG_0131 IMG_0133
Primijetio sam jednu nelogičnost prilikom pozivanja multitasking sučelja, a ona se očituje u tome da ako se multitasking izbornik poziva iz aplikacije koja je u vodoravnom modu svi screenshotovi su također u vodoravnom modu, ali samo zakrenuti za 90 stupnjeva.

IMG_0135 IMG_0134

Kamera


Apple nastavlja sa svojom praksom unapređenja kamera na svakom sljedećem modelu iPhonea. Tako iPhone 5s ima ugrađen senzor veličine 1/3.0" (iPhone 5 je imao 1/3.2") što je oko 15% veće od prethodnika s veličinom piksela od 1.5 mikro metara (1.4 um kod iPhonea 5) i maksimalnom rezolucijom od 8 megapiksela. iPhone 5s ima i nešto veći otvor blende koji sada iznosi F/2.2 (u usporedbi s iPhoneom 5: F/2.4). Apple je ugradio i dvostruku LED bljeskalicu koju su nazvali True Tone Flash u kojoj svaka LED-ca ima nešto drugačiju boju kako bi se fotografirale vjernije boje.
Iphone 5s nažalost nema optičku stabilizaciju, kao što već imaju konkurenti iz HTC-a, LG-a i Nokie, već se odlučio na inferiorniju digitalnu stabilizaciju slike.

Ulaskom u aplikaciju kamere u desnom dijelu kamere se prikazuje odabir moda snimanja – video, foto, square (kvadratičasto) i panorama te slo-mo video. U tom dijelu se također nalazi i ikonica za odabir efekata čijim pritiskom se prikazuje mreža od 9 sličica s odgovarajućim efektima koji se primjenjuju na scene koje kamera trenutno snima. Dostupni efekti su mono, tonal, noir, fade, chrome, process, transfer i instant.
I to je to od opcija – podešavanja ISO osjetljivosti, fokusa, osvjetljenosti, oštrine ili bilo čega drugoga jednostavno nema.
Ipak, iskustvo fotografiranja novom aplikacijom kamere je odlično. Vrijeme između fotografiranja je gotovo svedeno na 0, a duljim držanjem okidača kamere ulazimo u burst mod fotografiranja koji omogućuje snimanje do 10 fotografija u sekundi.

IMG_0143 IMG_0142

Panorama radi na jednak način kao u prethodnoj verziji OS-a, a omogućuje snimanje niza fotografija u smjeru lijevo->desno ili desno->lijevo. Krajnji rezultat je odličan jer mjesta spajanja fotografija su gotovo neprimjetna.

IMG_0147IMG_0146

Video kamera može snimati video isječke 1080p rezolucije uz 30 sličica po sekundi te slow motion isječke u rezoluciji od 720p uz 120 sličica po sekundi.
Snimljeni video je dobre kvalitete, čak i kod noćnih snimaka, a jedina primjedba je što iPhone 5s snima mono zvuk, bez obzira na dostupnost 3 mikrofona na kućištu telefona.

IMG_0145 IMG_0144

Testne fotografije


dnevne

IMG_0049 IMG_0048

 

IMG_0056 IMG_0055

 

Lijeva fotografija bez HDR moda i desna s HDR modom:

IMG_0065 IMG_0066

Panorama:

IMG_0071_res

Napomena: fotografija je smanjena sa originalne rezolucije od  10798x2332 piksela na 8000x1728 piksela.

Dnevne fotografije su ispale odlično. Oduševljeni smo količinom detalja i reprodukcijom boja kao i niskom razinom šuma.

noćne

IMG_0163 IMG_0023

IMG_0035 IMG_0028

IMG_0173 IMG_0041

S noćnim fotografijama nismo bili oduševljeni, jer su prožete velikom količinom šuma uzrokovanom vrlo visokim ISO vrijednostima. No, svaka fotografija je ispala nezamućena pa prihvaćamo kompromis da su fotografije zrnatije, no ipak nezamućene.

Detaljniju analizu fotografskih mogućnosti donosimo u usporedbi kamera Nokije 1020 i iPhonea 5s koja slijedi uskoro.

Baterija


iPhone 5s dolazi s neizmjenjivom baterijom kapaciteta 1560 mAh. S obzirom na prelazak na tehnologiju izrade procesora od 28 nm za očekivati je da će iPhone 5s imati ponešto bolju autonomiju od prethodnika.
To je tako na papiru, no prilikom dnevne uporabe rezultati su gotovo neprimjetni. U svakom slučaju mobitel ćete morati puniti svaku večer ako tijekom dana imate upaljenu sinkronizaciju nekoliko mail računa te povremeno fotografirate nešto i dosta razgovarate i surfate.
U slučaju da je sinkronizacija e-mailova isključena te za surfanje koristite WiFi, a ne 3G ili 4G mreže autonomija bi se mogla produžiti i na dan i pol takve uporabe.

Zaključak


iPhone 5s je bez sumnje jedan od najboljih smartfona trenutno na tržištu. Ako ga gledamo kao cjelinu, nudi apsolutno sve – iznimno širok odabir aplikacija, OS koji sve funkcije obavlja bez problema i besprijekorno fluidno. iPhone 5s nudi i autonomiju baterije koja nije ništa niti lošija, niti bolja od konkurencije, odlikuje se i kamerom koja je uglavnom bolja od većine konkurentskih uređaja te na kraju – kvalitetom izrade koja je daleko iznad konkurencije.

Ono što iOS i dalje ne nudi su mogućnosti personalizacije u kojima je Android i dalje neprikosnoven vladar. Ne nudi otvorenost sustava koji omogućuje npr. jednostavno prebacivanje MP3 datoteka u memoriju uređaja bez spajanja na iTunes. Na iPhoneu i dalje nećete moći instalirati drugu tipkovnicu ili instalirati alternativni e-mail klijent kojem ćete postaviti da je zadana aplikacija za pisanje i odgovaranje na sve e-mail poruke. iPhone i dalje ne nudi mogućnost dijeljenja sadržaja pomoću bilo koje instalirane aplikacije, kao što to npr. Android, ali i Windows Phone nude.

Sve u svemu, iPhone 5s je mali korak u evoluciji iPhonea 5 koji donosi zanimljive novitete. No oni koji su očekivali novu revoluciju morat će pričekati neku od sljedećih verzija iPhonea.

I na kraju dva najčešća pitanja koja postavljate u komentarima....

1) Korisnik sam Androida, je li pametno da kupim novi iPhone?
Ovisi, ako je Android koji trenutno imaš starije generacije i ako ti ne smetaju ograničenja OS-a u vidu zatvorenosti i personalizacije, preporuka je da svakako probaš nešto novo.
U slučaju da imaš Android uređaj nove generacije, mišljenja sam da Android OS nudi više mogućnosti. Hardver u novijim uređajima je svakako sazrio tako da je i sam OS fluidan pa smatram da potrebe za kupovinom novog iPhonea nema.

2) Korisnik sam iPhonea 5, je li pametno da kupim novi iPhone?
Kratki odgovor – Ne. iPhone 5s osim senzora otiska i bržeg procesora ne nudi ništa novo u usporedbi s iPhoneom 5. Brži procesor je ionako teško osjetiti na gotovo savršeno fluidnom iPhoneu 5, a senzor otiska je nešto bez čega većina ljudi može.

Uređaj na testiranje ustupio: Vipnet