Huawei Mate X službeno – Preklopni uređaj sa savitljivim 8“ zaslonom, Kirin 980, 5G, 85% u 30 min punjenjeHuawei je danas na MWC-u u Barceloni službeno predstavio svoj preklopni smartfon s fleksibilnim, odnosno savitljivim zaslonom - Huawei Mate X. Radi se o uređaju koji kad se rasklopi daje punu iskoristivu površinu od cijelih 8 inča, ali bez bilo kakvog usjeka ili zuba

U sklopljenom stanju, korisniku je raspolaganju 6,6 inča čistog zaslona, a s druge strane se. Nalazi i dodatni 6,38-inčni pomoćni zaslon. Rezolucija glavnog zaslona u rasklopljenom stanju iznosi 2480 x 2200 točaka, a u sklopljenom 2480 x 1149, što odgovara 19,5:9 omjeru stranica. Dodatni, 6,38-inčni zaslon raspolaže 2480 x 892 rezolucijom, što odgovara 25:9 omjeru stranica.Ovakav koncept savijanja uređaja Huawei naziva Falcon Wing Design, odnosno dizajn sokolovih krila, koji u konačnici rezultira potpuno simetričnim uređajem u sklopljenom i rasklopljenom stanju. U tu svrhu je patentirano preko 100 novih komponenti koje su ujedno sudjelovale i u kreiranju mehanike savijanja zaslona i njegove izdržljivosti.U rasklopljenom stanju uređaj je tanak svega 5,4 milimetara, a u sklopljenom 11 mm, što je svakako prihvatljivo. Novi koncept uređaja otvara i nove mogućnosti multitaskinga, ali i općenito povećanja produktivnosti u pokretu.Mate X na jedinom vidljivom rubu, koji se inače nalazi pored sekundarnog 6,38-inčnog zaslona, ima ugrađene tri kamere, od kojih je jedna namijenjena selfijima.

Pogonski stroj Huaweija Mate X je, logično, 7nm Kirin 980, ali s u startu ugrađenim Balong 5000 5G modemom, ali su podržane i brze LTE mreže s brzinama od 7,5 Gbps u downloadu. Uređaj koristi dvostruki SIM utor, gdje jedan od njih podržava i Huaweijeve NM memorijske kartice. Radna memorija sadrži 8, a spremišna 512 gigabajta.S obzirom na konstrukciju uređaja, Huawei Mate X sadrži dvije baterije, svaku na jednoj strani, a ukupan kapacitet iznosi 4500 mAh. Ako vam se ovo ne čini spektakularnim za ovakav uređaj, pričekajte koju sekundu.

Naime, Huawei Mate X donosi još brže punjenje od inače najbržeg koje smo do sada isprobali u modelu Mate 20 Pro. Nova 55W SuperCharge tehnologija omogućuje da se 4500 mAh baterija za 30 minuta napuni na čak 85% kapaciteta, što je još jedan kvantni skok u ovoj domeni. Ono što je također zanimljivo je činjenica da je punjač ovog uređaja u stanju napuniti i laptop.Prema onome što smo na prezentaciji mogli vidjeti, cijela koncepcija Huaweija Mate X se čini zanimljivom i vjerojatno boljom od Samsungovog Galaxy Folda, što zbog načina rasklapanja, što zbog većeg pomoćnog zaslona, ali i dobro osmišljene zaštitne maskice. Naravno, za konačni sud bit će potrebno da nam oba uređaja stignu na test.Na kraju spomenimo i cijenu, koja će u Europi iznositi ne baš pristupačnih 2299 eura. Jasno, treba primijetiti da se radi o dva uređaja izvrsnim idejama i rješenjima spojenim u jedan, tako da je puno manju cijenu iluzorno očekivati.

Huawei Mate X će komercijalno biti dostupan sredinom ove godine, dakle kad otprilike s radom kreću prve komercijalne 5G mreže.

size="medium"

U nastavku pročitajte i službenu objavu za medije:
Huawei lansirao Mate X, najmoćniji 5G preklopni pametni telefon

BARCELONA, Španjolska - 24. veljače 2019. – Danas je na Mobile World Congressu 2019. (MWC) Huawei službeno predstavio najmoćniji 5G preklopni telefon na svijetu – Huawei Mate X.

Huaweijev preklopni Mate X mobitel redefinirao je dizajn pametnih telefona svojim Falcon Wing Mechanical Hinge tehnologijom dok čitav uređaj pogoni 7 nanometarski modemski čipset Balong 5000. U Huawei Mate X integrirana je baterija iznimne snage od 4500 mAh koja podržava 55W Huaweijevu SuperCharge tehnologiju punjenja baterija – službeno najbržu na svijetu.

Riječ je o smartphoneu sa 6.6-inčnim zaslonom no, dijagonala zaslona se povećava na 8 inča u trenutku kada se uređaj rasklopi. Tada se Huawei Mate X pretvara u multifunkcionalni slim tablet.

“S Huawei Mate X mobitelom pokrenuli smo svojevrsnu revoluciju, a sve je to rezultat našeg kontinuiranog napora kojeg smo uložili u istraživanje i razvoj kako bismo zadovoljili sve potrebe naših korisnika”, rekao je prilikom predstavljanja Richard Yu, izvršni direktor Huaweijeve poslovne grupe dodavši kako će novi Mate X biti ključ za sve potrošače diljem svijeta koji žele otvoriti vrata smart life benefitima koje sa sobom donosi 5G mreža.

Falcon Wing Mechanical Hinge postiže harmoniju između tehnologije i estetike

Ovaj 2-u-1 telefon/tablet ima fleksibilan i izrazito čvrst OLED ekran zahvaljujući upravo Falcon Wing Mechanical Hinge tehnologiji.

Prostrani 6.6-inčni FullView zaslon na novom Huawei Mate X uređaju u rasklopljenom stanju pretvara se u 8-inčni tablet debljine od samo 5.4 milimetra. Slika se na ovom zaslonu prikazuje s izrazitom jasnoćom pri čemu je moguće uočiti i najsitnije detalje.

Dizajn Huawei Mate X uređaja spaja suvremene potrebe i naprednu tehnologiju, a jednostavno mu je mijenjati svrhu - bilo da ga želite koristiti kao pametni telefon ili kao ultra slim tablet.

Huawei Mate X dolazi u novoj Interstellar Blue boji, koja podiže standarde dizajna mobilnih uređaja.

5G Smart Living s većim zaslonom

Čitavu cjelinu dizajna, tehnologije i vanserijskih mogućnosti na Huaweiju Mate X zaokružuje najbolji 5G modemski čipset na svijetu Balong 5000. On je zaslužan za potpuno novi i neistražni način korištenja sučeja i dostizanja svih potencijala uređaja.

Ekspanzivan zaslon pospješuje i produktivnosti pa je tako moguće povlačiti slike iz galerije na poruke e-pošte u načinu rada podijeljenog zaslona. Veći zaslon i moćan procesor korisnicima štede vrijeme te im olakšavaju praktičan i zabavan rad.

Nije tajna da Huaweijevi flagship modeli uvijek dolaze s moćnim kamerama, pa tako iznimka nije ni Huawei Mate X. U tankom kućištu uređaja nalaze se najnovije Leica kamere s najnaprednijim značajkama do sada. Naime, sklopivi dizajn omogućuje sustavu kamera da igraju ulogu prednje ili stražnje kada se presavije.

Huawei Mate X dolazi s čitačem otiska prsta integriranim u samom zaslonu te će se pametni telefon moći otključati laganim dodirom.

Nova generacija 5G čipseta

Opremljen prvim 7 nanometarskim 5G multi-modemskim čipsetom Balong 5000, Huawei Mate X u stanju je postići brzinu downloada do 4.6 gigabajta po sekundi na 6GHz pojasu. Balong 5000 također je i prvi čipset na svijetu koji podržava mrežne arhitekture pa korisnicima neće trebati raditi update uređaja kako bi uživali u 5G mreži. U Huawei Mate X je dual SIM uređaj, a u njega će biti moguće umetnuti kartice koje podržavaju 4G i 5G mrežu.

Snažna baterija s Huawei SuperCharge tehnologijom

Nova, namjenski dizajnirana baterija snage 4.500 mAH smještena je u kućište debljine 5.4 milimetara, a u kombinaciji s umjetnom inteligencijom za uštedu energije, bez problema izdržat će najnaprednije i najzahtjevnije korištenje uređaja tijekom cijeloga dana.

Baterija Huawei Mate X uređaja podržava SuperCharge tehnologiju izrazito brzog punjenja te će se ovaj pametni telefon u 30 minuta napuniti do 85 posto.

Na MWC-u 2019. Huawei je lansirao još novih proizvoda, uključujući poboljšani Huawei MateBook X Pro, sasvim nova prijenosna računala Huawei MateBook 13 i Huawei MateBook 14 kao i ruter Huawei 5G CPE Pro.

size="medium"