Android Recenzije

Huawei Mate 50 Pro - Recenzija

Prvi smartfon s pravom varijabilnom blendom je vjerojatno najbliže profesionalnom fotoaparatu što smo vidjeli posljednjih nekoliko godina! U ovoj rečenici su čak dvije upitne tvrdnje iako obje istinite. Naime, već je bilo smartfona s varijabilnom blendom, ali niti jedna išla u ovoliko stopa od maksimalne f/1.4 do minimalne f/4. I daleko je to od klasičnih objektiva koji mogu ići od f/1.2 do f/16 recimo, s varijacijama na temu naravno, ali smartfoni općenito ne mogu zatvarati blendu što je jedna od stvari koju svaki profesionalac koristi svakodnevno. Koliko je to korisno, objasnit ćemo kasnije u tekstu. Druga tvrdnja je da je najbliže profesionalnom fotoaparatu i ona je također donekle upitna jer smo imali smartfona sa ksenonskim bljeskalicama koje su itekako bile korisne, a onda su netragom nestale.

Tako je ovaj Mate 50 Pro došao kao osvježenje i tiha želja mnogih fotografa kojima sam ga pokazao posljednjih par tjedana. A bome osvježenje je došlo i u vidu procesora jer ovo je prvi Huawei nakon dosta vremena da dolazi s najsnažnijim dostupnim hardverom na tržištu u vidu posljednjeg Qualcommovog Snapdragona 8+ Gen 1 koji se ugrađuje u samo najsnažnije uređaje druge polovice ove godine. Nahvalili smo ga već tako da nije novost na našem portalu.

Naravno da je u fokusu set stražnjih kamera, pogotovo nakon fantastičnog P50 Pro modela s čijim smo kamerama ostali oduševljeni, kao i više-manje sa svim Huaweijevim top modelima do sad, a i softver za kojeg smo posvetili poseban članak i kako instalirati Googleove aplikacije na njega jer sankcije još uvijek traju. Pogodile su one i hardverski dio, a imamo i raskid dugogodišnjeg partnerstva s Leicom tako da je bilo zanimljivo vidjeti kako se to odrazilo na Huawei.

Svejedno, Mate 50 Pro unatoč svemu vrlo interesantan i prije svega konkurentan uređaj u vrijeme kad tržište lagano stagnira zbog svega što se događalo posljednjih COVID godina.
Kakav je i koliko smo zadovoljni s njim nakon gotovo tri tjedna korištenja, saznajte u nastavku ove recenzije.

Specifikacije uređaja

Dimenzije 162.1 x 75.5 x 8.5 mm
Masa 205 grama
Zaslon 6,74" OLED, 10-bit, 120 Hz, 1212x2616 piksela, 428 ppi
SoC Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G
CPU 1x3.19 GHz Cortex-X2 & 3x2.75 GHz Cortex-A710 & 4x1.80 GHz Cortex-A510
GPU Adreno 730
RAM 8 GB
Interna memorija 256/512 GB
Proširiva memorija Da, Nano Memory
Povezivanje WiFi 6E, Infra Crveno, Bluetooth 5.2, USB 3.1
Otpornost na vodu Da, IP68
Brzo/bežično/reverzibilno punjenje 66W/50W/15W
OS EMUI13 / Android 12
Primarna kamera 50 MP, f/1.4-f/4.0, 24mm, PDAF, Laser AF, OIS
Ultraširokokutna kamera 13 MP, f/2.2, 13mm, PDAF, Laser AF
Telefoto kamera 64 MP, f/3.5, 90mm (3,5x), PDAF, OIS
Selfie kamera 13 MP, f/2.4, 18mm (ultraširokokutna)
Baterija 4700 mAh
Cijena 1300€
Ustupio Huawei Hrvatska
Prednosti Nedostatci
Atraktivna kožna pozadina (narančasti model) Loša vibracija
Kvaliteta izrade Nema 5G
Odličan zaslon Ne dolazi s GMS u startu
Natprosječna autonomija Zub na vrhu zaslona
Odlične performanse Loše geste i razdvojeni centri za obavijesti i kontrole
Fantastične kamere Cijena
Biometrija putem lica i otiska prsta
Punjač i zaštitna maska u pakiranju

Dizajn, kućište i ergonomija

Za početak moramo napomenuti da smo imali sreće isprobati dva različita Mate 50 Pro modela od kojih se crni model zadržao kod nas sve do posljednjeg dana pisanja ove recenzije, a veganski narančasti je došao posljednji dan na zamolbu da i njega malo dirkamo. Nije tajna da smo ljubitelji kožnih i obojenih uređaja pa možete i sami zaključiti koliko sam oduševljen s narančastim kožnim Mateom 50 Pro.

No prvo da se osvrnemo na crni primjerak koji je prije svega iznimno elegantan i statistički onaj kojeg ćete poželjeti kupiti. Kažemo statistički jer drugog objašnjenja nemamo za ponudu domaćih operatera koji favoriziraju samo crne, srebrne i bijele uređaje i isključivo njih nude u ponudi. Istina, crni uređaj je elegantan, paše uz sve odjevne kombinacije, pogotovo one poslovne i ne upada u oči toliko onda kad to ne želite. Sjajna staklena poleđina je prekrasna dok je čista, no to je rijetko tako, barem ako ju ne zaštitite maskicom koju čak dobivate u pakiranju. Ipak još uvijek ima proizvođača koji uređaje pakiraju zajedno s punjačem, kablom i zaštitnom maskicom tako da ste od prvog dana kompletni i ne trebate razmišljati o ostalim dodatcima.

Naravno da će kao i svaki ovako crni stakleni uređaj brzo poprimiti packe prstiju i sakupiti svu moguću prašinu u sobi koju imate tako da nam nemojte zamjeriti na fotografijama ovog uređaja i vidljivoj prašini jer nismo znali kako se boriti s njom da ga dobijemo savršeno čistog za shooting.

Svejedno, nije me to toliko smetalo dok sam ga koristio jer sam više bio usredotočen na fantastičan osjećaj u ruci koji ovaj uređaj ostavlja. Tako visoka kvaliteta izrade je nešto što se viđa samo u najboljim uređajima. Svaki spoj je savršeno odrađen, a tipke ne boku pružaju taman toliko otpora koliko trebaju za onaj zadovoljavajući klik. Nisu više pomaknute više na poleđinu kao što je slučaj bio s Mateom 40 Pro, a i osjeti se da je par grama lakši u odnosu na njega.

Ono što mi se nikako ne sviđa je zub na vrhu zaslona kojeg su vratili s Matea 30 Pro. Prisjetit ćemo se, lanjski Mate 40 Pro je imao pilulu na lijevoj strani zaslona, a P50 Pro tek malu rupicu na sredini. Ta pilula na lanjskom Mateu je obavljala istu funkciju kao i na novom, a zadužena je za 3D biometrijsko zaključavanje putem lica. Koliko god da je to zgodno, svejedno mnoge i dalje bode u oči. Pogotovo ako dolazite s bilo kojeg drugog Androida posljednjih par godina jer toliko dugo već nema zuba u ovom svijetu. Kad vam kažem da mi je to vjerojatno najveća mana ovog uređaja, onda vam je i jasno o kakvom je uređaju riječ.

Na dnu ćete pronaći USB-C kao i glavni mikrofon i zvučnik, ali i utor za nano SIM i proširivu memoriju. Doduše, Huawei ne koristi standardni micro SD utor već njihove posebne kartice, ali eto ne umanjuje činjenicu da je memorija proširiva. Drugi vanjski zvučnik smješten je u slušalicu iako bih više volio da je ne vrhu uređaja, no to i nije toliki problem.

6,74” zaslon se prelijeva preko rubova tako da je Mate 50 Pro ipak nešto manji nego što mu to dijagonala zaslona sugerira. Dobra je to stvar jer ne izlazi van gabarita većih smartfona na tržištu. Na vrhu je zadržano i infra crveno koje služi kao univerzalni daljinski što će sigurno mnogi naći korisnim u raznim situacijama.

Poleđina je većinom ostala rezervirana za kamere. Obruč oko samih kamera je jasno istaknut i dok uređaj leži na stolu, stršat će dovoljno da kamere prve dodiruju površinu na koju se oslanja uređaj. S tim da je Huawei posebnu pažnju posvetio i tom obruču i teksturi koju je teško opisati, ali možete ju osjetiti na dodir, pa čak i vidjeti pod uvjetom da imate savršeni vid. Lijep detalj u svakom slučaju.

Narančasti veganski je pak senzacija za sebe i ovaj dio uzmite sa zrnom soli jer mi je teško biti objektivan prema nečem što dugo želim od jednog smartfona. Huawei navodi da je ovo veganska koža, a što meni u prijevodu znači da je riječ o umjetnoj, a ne pravoj koži. Mada se možda i varam jer nisam detaljno proučio na koji način su dobili taj materijal. Ono što bih osobno volio je da je taj sloj veganske kože malo deblji tako da bude baš fino mekan pod rukom. Ovako je on mekši na dodir od samog stakla, nema usporedbe, ali nije baš niti toliko mekan poput remena, novčanika ili općenito stvari izrađenih od prave kože. Siguran sam da će među nekima ovo vegansko imati veliki dodatni plus i nemamo ništa protiv toga.

Okvir sukladno poleđini vuče na zlatno narančastu boju olitiga orange-gold i sviđa nam se, pogotovo jer se ta ista boja nalazi i oko samih kamera i na gravuri Huaweija pri dnu same poleđine. Osjećaj u ruci je odličan jer uređaj ne samo da ne prima packe, već i odbija prašinu koja se ne lijepi za njega. U svakom slučaju ovo je naš teški favorit što se izrade uređaja tiče.

Zaslon

6,74" zaslon zakrivljen preko rubova na papiru zvuči nešto veći nego što u stvari jest. Štos je zapravo u triku što je sam zaslon potpuno ravan, ali staklo koje ga prekriva je zaobljeno i daje osjećaj da je i sam zaslon zaobljen. Tako to ne smeta prilikom prikaza, osim u nekim iznimnim situacijama ako vam reflektira svjetlo pod nekim čudnim kutem.

Riječ je o OLED-u s rezolucijom od neobičnih 1212 x 2616 piksela što na ovoj dijagonali rezultira s vrlo oštrih 428 ppi. 120 Hz i 10-bita su tu kao i HDR10+ i šlag na tortu u vidu 1440 Hz PMW dimminga. Spominjali smo ga već nekoliko puta, ali ukratko svi oni koji imaju problema s titranjem LED zaslona bi ovdje trebali imati ili manje problema ili niti malo. Smjer je to u kojem se ide posljednjih godinu dana, a i priča je to na koju nam je ukazao jedan čitatelj koji je ima problema s OLED zaslonima i njihovim titranjem. Još uvijek čekamo na potvrdu smeta li mu ovakav OLED zaslon ili ne.

Svejedno, ne treba umanjiti Huaweijev trud, a i poboljšanje u odnosu na prošlu godinu jer je zaslon ipak nešto bolji. Svjetliji je na suncu s tim da nije najsvjetliji kojeg smo vidjeli do sad. Opet, razlika je to koju možete primijetiti tek u ekstremnim situacijama, primjerice na plaži dok gledate film ili seriju jer web stranice ili sličan sadržaj ćete vrlo lako vidjeti i tada.

Što se prikaza boja tiče, klasično su vam dostupna dva načina rada s varijacijama na temu. Onaj najvjerniji prikaz je ujedno i zadani kojeg ćete dobiti i vrlo je blizu savršenom sRGB prikazu boja, a želite li pak nešto živopisnije boje možete i taj prikaz odabrati u postavkama. Dodatno možete podesiti da boje naginju malo toplijem ili hladnijem prikazu ili ga pak dodatno prilagoditi svojoj želji. Isto tako su vam dostupne i postavke za osvježavanje slike od varijabilnog zadanog načina koji prilagođava osvježavanje po potrebi ili fiksnog 120 ili 60 Hz načina.

Hardver i performanse

Kako je Huawei konačno uspio dobiti najsnažniji Qualcommov procesor u to nismo potpuno sigurni, ali znamo da je došao s jednom malom zvjezdicom pokraj imena, odnosno mogućnosti spajanja na 5G mreže. Tako je ovaj Snapdragon 8+ Gen 1 po svemu identičan bilo kojem drugom kojeg smo već vidjeli, samo što na kraju tog imena ne stoji 5G već 4G. Ovo je sigurno mana i to nema govora jer budućnost se sprema za 5G, iako su u ovom trenutku 4G mreže i dalje pouzdanije čak i u Hrvatskoj koja prednjači u tom razvoju vjerovali ili ne.

Tako je kako je, to ne možemo promijeniti, ali mogli smo vidjeti kako se taj Snapdragon ponašao u Mateu. Prisjetit ćemo se, riječ je o osmerojezgrenom procesoru kojem najsnažnija Cortex-X2 jezgra kuca na taktu od 3,19 GHz, tri Cortex-A710 jezgre kucaju na 2,75 GHz, a četiri posljednje i štedljivije Cortex-A510 kucaju na taktu od 2 GHz. Grafički dio posla obavlja Adreno 730 baš kao i na običnom Snapdragonu 8 Gen 1. Sve to upareno je s 8 GB RAM-a bez obzira koji model odaberete jer možete birati između 256 i 512 GB interne memorije uz napomenu da svaki od modela možete dodatno proširiti Huaweijevim memorijskim karticama.

S prijamom signala nisam imao baš nikakvih problema, sve radi jako dobro, a slušalica je dovoljno glasna za razgovore čak i u bučnijim okruženjima. S tim da bih volio da može biti i još malo tiša za one situacije kad ne želite da netko do vas čuje razgovor. Stereo zvučnici su dosta glasni i vrlo kvalitetni s tim da bih volio da je drugi zvučnik ipak smješten na vrh uređaja, a ne u slušalicu kao što je to na ovom Mateu riješeno. Nije to velika zamjerka jer i dalje imate dobar stereo efekt i sve je to ok, ali je mala želja nekog tko je toliko različitih uređaja isprobao.

Kad smo već kod hardvera, valja spomenuti i da je Huawei s godinama razvio poseban sustav povezivanja između Huaweijevih uređaja i on, u slučaju da ih u kući imate nekoliko, funkcionira odlično. Teoretski imate li smartfon, laptop, monitor i tablet, možete istovremeno dijeliti zaslone među svim uređajima i kontrolirati sve uređaje uz pomoć samo jednog. Ovo je najkraće moguće objašnjenje za tehnologiju kojoj bi mogli posvetiti cijelu jednu recenziju. Uglavnom radi jako dobro, a povezivanje je bezbolno i intuitivno.

Jedna je stvar koja me s hardverske strane zapravo najviše smeta, a to bome nije 5G već vibracija. Na tržištu vlada jedan negativan trend s kojim su se vibro motori počeli postavljati u uređaje tako da ga tresu duž površine, a ne po samoj visini. Ovime se dobio profinjeniji osjećaj u ruci dok igrate igrice ili u sličnim situacijama kad ju trebate osjetiti, ali se potpuno izgubio osjećaj dok uređaj vibrira u džepu. Tako sam i s Mateom imao dosta propuštenih poziva zbog ovoga, pa čak i u slučajevima dok stoji pokraj mene na stolu, osim ako nije bilo kojom bočnom stranom bio prislonjen uz neki predmet. Nadamo se da će se ovo popraviti u idućoj godini.

Softver i sučelje

Jedna zanimljiva situacija kod Huaweija je ta što smartfone za različita tržišta plasira s dva različita softvera. Jedan je temeljen na HarmonyOS-u, a drugi na EMUI-u, s tim da vam niti jedan neće otkriti na kojem Androidu je temeljen. Ipak se da to saznati i temelj je Android 12, što je dobra stvar. A što se razlika između HarmonyOS-a i EMUI-a tiče, vizualno ih je nemoguće razaznati jer izgledaju identično, a bome se tako i ponašaju koliko god sam usporednih videa pogledao posljednjih mjeseci. U čemu je točno štos, nisam siguran, ali ima Huawei tu neki plan i program kojeg ćemo vjerojatno tek saznati.

Svejedno, EMUI 13 je vrlo poznat svim korisnicima Huaweija i generalno je dobro optimiziran, štoviše, među najbolje optimiziranim sustavima je. U doba sankcija Huawei se dosta posvetio razvoju svog softvera koji ne nudi toliko trikova i dosjetki, ali ono što nudi jednostavno savršeno radi. Najveća vizualna novost je ta što je razdvojio kontrolni centar od centra za obavijesti što mnogima ne odgovara u potpunosti sudeći po količini upita što smo dobili kako da se to vrati na ono prijašnje stanje.

Nažalost, još uvijek nema načina da se to vrati već ste prisiljeni priviknuti se na stanje kakvo je. Ono što je veći problem je to što ne možete traku s obavijestima spustiti povlačenjem prsta po zaslonu već se morate protegnuti do vrha zaslona, a što na ovako velikom uređaju zahtjeva korištenje dvije ruke najčešće. Jednom kad spustite kontrolni centar možete se povlačenjem prsta u lijevo prebaciti na centar za obavijesti, ali samo ako se rukom protegnete gotovo do samog vrha i tu potegnete prstom. Definitivno trebaju poraditi na ovome i to mi je najveća mana softvera Huaweija. Nekoliko puta sam im na sastancima ovo napomenuo, ne samo ja već i mnoge kolege tako da se nadamo da će to popraviti.

Teoretski možete instalirati drugi launcher i definirati vlastite geste tako da potezanjem prsta po lijevom dijelu zaslona spustite traku s obavijestima, a po desnom dijelu kontrolni centar, ali u tom slučaju gubite prečace za Gspace aplikacije.

U zasebnom članku smo objasnili kako je instalacija Googleovih aplikacija iznimno jednostavna uz pomoć Gspace aplikacije koja više nema reklama već je otključala “premium” uslugu za sve korisnike.

A sama AppGallery danas nudi više aplikacija nego ikad jer je teoretski spojila nekoliko alternativnih trgovina u jednu i ako se aplikacija slučajno ne nalazi službeno unutar nje, ona će pretražiti te druge trgovine i jednim klikom na gumb instalacije učiniti upravo ono što i treba. Tako danas Huawei praktički možemo promatrati kao i bilo koji drugi Android uređaj za većinu korisnika.

I dalje imate u sučelju “pametne” mape koje možete skalirati i direktno pristupiti aplikacijama koje su u njoj bez da otvarate samu mapu. Zgodno rješenje ako volite takav način korištenja uređaja. Sigurnost i privatnost su izgleda Huaweiju na prvom mjestu i diče se kako je EMUI 13 iznimno siguran, a s obzirom na to da nemamo baš sredstva da se u ovo uvjerimo, vjerovat ćemo im na riječ.

Postavke uređaja su poznate korisnicima Huaweija također s tim dodatkom Super Device dijela koji je tu već neko vrijeme. Ukratko, s jednim Huawei uređajem možete kontrolirati više ili dijeliti galeriju slika među njima, pa čak i kopirati neki tekst na jednom uređaju i zalijepiti ga na drugom. Ima tu još dosta primjena u koje nećemo sada ulaziti, ali definitivno je zgodna za sve one koji uđu u Huaweijev ekosustav s više uređaja pored samog smartfona.

Kamere

Kad god se spomene Huawei, prva asocijacija većini je vjerojatno vezana uz same kamere, a što i ne čudi uzmemo li u obzir povijest Huaweija i sve standarde koje je nametnuo na ovom polju. Da nije tako strelovitog napretka bilo i njihovih algoritama s kojima smo po prvi put smartfonom hvatali zaista iskoristive noćne fotografije, tko zna kako bi se tržište do danas razvilo.

Mate serija nije primarno orijentirana ka fotografiji iako je uvijek u korak pratila P seriju. Svejedno, obično bi P serija imala to nešto malo bolje što ju izdvaja od Mate serije. Najčešće bi se ultraširokokutna kamera u Mate seriji pronašla kao mala nadogradnja u odnosu na P seriju, a onda bi na proljeće novi P model donio novije i još bolje glavne i telefoto kamere. Slična je situacija i ovoga puta gdje je postava kamera iznimno slična P seriji, a tako se nekako i ponašala na našem testu. Ne možemo nužno reći da je Mate 50 Pro bolji od P50 Pro po pitanju kamera, ali niti obratno.

Ipak, jedna je ključna razlika koja je privukla najviše pažnje, a to je ta varijabilna blenda s kojom započinjemo osvrt na ove kamere jer sučelje se već godinama nije značajno promijenilo da bi o njemu nešto posebno rekli.

Kao što smo i u samom uvodu rekli, bilo je smartfona s donekle varijabilnom blendom, ali ova tu je ipak drukčija. Čisto da shvatite maksimalno otvorena f/1.4 blenda je tri pune stope svjetlija od f/4 blende, a Huawei vam dopušta korekciju između njih po trećinu stope kao što i većina profesionalnih aparata dopušta zavisno o objektivu kojeg koristite. Svaka stopa je duplo svjetlija, odnosno može upiti duplo više svjetla od one iduće. Tako f/1.4 može upiti duplo više svjetla od f/2, ona pak duplo više od f/2.8, a ona pak duplo više od f/4.

Pitanje je naravno zašto bi vam to trebalo u jednom smartfonu? Pa zbog dubine fokusa. Da se razumijemo, uvijek je samo jedna točka u fokusu na cijeloj fotografiji, to je ta savršena udaljenost da ne objašnjavamo previše fiziku, ali probat ćemo ovo najjednostavnije moguće objasniti.
Recimo da je fokus na točno metar udaljenosti, a ovisno o tome koliko otvorite blendu, toliko još dodatne tolerancije imate. Jer na f/1.4 blendi tolerancija te točke fokusa je možda par centimetara, a na f/4 je možda čitav metar pa je svejedno je li fokus pao na točno metar ili metar i pol. Sve ono što je van te tolerantne udaljenosti će biti mutno na fotografiji. Tako kad portretirate osobu ona super ispadne s maksimalno otvorenom blendom jer će sve oko nje biti van fokusa. Ali kad fotkate grupu ljudi, nije baš zgodno da samo oni najbliži budu u fokusu.
Na sve ovo dodajte još i fokalnu duljinu i još masu parametara i vjerojatno će vas zaboljeti glava, ali da, varijabilna blenda ima koristi i u jednom smartfonu i ne, ne trebate sve ovo znati da biste koristili Mate 50 Pro!

Ako pak poželite, možete se poigrati s otvorom bledne u profesionalnom načinu i dobiti odlične portrete bez umjetnog bokeh efekta jer će on biti prirodan zahvaljujući velikom otvoru blende. Isto vrijedi i za predmete koje fotografirate. Nekad ćete poželjeti da više toga bude u fokusu, nekad manje. U svakom slučaju Mate 50 Pro će vam to dopustiti zahvaljujući tom varijabilnom otvoru blende koji na drugim smartfonima nije dostupan.

I kakve su onda fotografije? Pa ako znate što želite dobiti, mogu biti bolje nego na iti jednom drugom smartfonu, to smo već zaključili. No što ako niste ekspert za tehničke stvari, već samo guštate u fotografiranju? Bez brige, ipak je riječ o smartfonu i da biste dobili dobru fotku, ne morate teoretski ništa o ovome znati.

Primarna kamera broji 50 MP, a to je ova s varijabilnim otvorom blende i ima 1/1.56” Sonyjev IMX766 senzor s Quad-Bayer RYYB filterom što je Huaweijeva receptura od prije par godina po kojoj senzor upija više svjetla. Ukratko, algoritam će 50 MP fotografiju odabirom najboljih piksela kompresirati u 12,5 MP kao što to danas rade gotovo svi proizvođači na tržištu. Slijede ju još optički stabilizirana 64 MP telefoto kamera sposobna 3,5x optički uvećati fotografiju i hibridno do 7x bez očitog gubitka kvalitete iza koje je 1/2” OmniVision OV64B senzor s f/3,5 otvorom blende, kao i 13 MP ultraširokokutna. Ovu posljednju možete iskoristiti i za macro fotografiranje, a Huawei će automatski prepoznati kad ste preblizu određenom predmetu i prebaciti se na nju.

Ako ste slučajno obratili pozornost na fotografije poleđine, vidjeli ste da su tu četiri kamere, a mi smo ih nabrojali tri do sad. Trik je u posljednjoj koja je zapravo poseban multispektralni senzor, odnosno da se ne pravimo previše pametni, senzor koji je zadužen za fantastično uhvaćene boje sa svim kamerama. U sredini je skriven i laserski sustav autofokusa koji pripomaže svim kamerama kao i LED bljeskalica.

S prednje strane je i 13 MP selfie kamera, ultraširokokutna i specifična za Huawei. Niti jedan drugi proizvođač po našem saznanju ne koristi ovoliko široku prednju kameru, a to je vrlo zgodno u svim situacijama kad želite okinuti selfie s nekoliko prijatelja do vas.

Što se same kvalitete fotografija tiče ona je apsolutno fantastična kroz sve tri kamere. Ne čudi to jer je setup kamera praktički identičan kao i na P50 Pro modelu, a kojeg smo već toliko nahvalili prije pola godine. Naprosto je ovo smartfon koji vas vuče da cijelo vrijeme nešto fotografirate i isprobavate kako će uhvatiti fotografiju u kojem trenutku.

Količina detalja spremljenih u 12,5 MP fotografiju je definitivno među najboljima na tržištu, a sama kvaliteta fotografije nerijetko i najbolja. Boje su fantastične, a uz pomoć Huaweijevog AI-a kojeg savjetujemo da držite uključenog prilikom fotografiranja, cijela fotografija ne pati od umjetnog preizoštravanja ili HDR efekta. Da, to bi značilo da će nekad oblaci biti nešto svjetliji nego na drugim smartfonima i da ćete nekad izgubiti koji detaljčić u najtamnijim dijelovima fotografije, ali će ona izgledati baš onako kako treba. Ako vam to nije po volji, uvijek možete ručno uključiti HDR opciju i dobiti još više svega, ali po mom iskustvu za to nema potrebe.

U noćnim uvjetima Huawei se već dugo ne oslanja na teško procesirani noćni način već s jednim klikom i gotovo instantno hvata fotografije za koje drugi smartfoni trebaju i po nekoliko sekundi i pomoć noćnog načina da ju uhvate. Stoga i ne čudi što sam relativno iskoristive fotografije ljudi koji skaču u sali na svadbenoj svečanosti uspio dobiti s ovim smartfonom.

Moj jedini problem vidljiv u nekim fotografijama bio je s prvom verzijom softvera i u slučajevima kad bi autofokus odlučio pogoditi predmet nebitne važnosti u rubnim dijelovima kadra. No izgleda da je taj problem riješen s nadogradnjom softvera jer ga nisam uspio replicirati u naknadnim pokušajima.

S telefoto kamerom sam ostao oduševljen u P50 Pro modelu, a naizgled se ista ta pronašla i u ovom smartfonu s možda malo drukčije posloženim algoritmom. Ne kažem da je bolja ili lošija, već samo nešto malo drukčija jer mi je u sjećanju da je P50 Pro malo drukčije reagirao u određenim situacijama. Jedna je od najboljih telefoto kamera u smartfonima, ali ne mogu nužno reći najbolja jer je specifične fokalne duljine. 10x uvećane fotografije se čine čak i malo lošijima nego na P50 Pro, iako su za sve društvene mreže i više nego odlične. Opet, zadržimo li se na tih 3,5x, ponovno ćemo se zaljubiti u te fotografije jer je to nešto najbliže 85mm u full frame svijetu fotografije, a fotografi znaju zašto je ova fokalna duljina omiljena za portretiranje. Upravo su portreti s njom ono što ovu kameru čini vrlo poželjnom i pravim guštom za koristiti čak i kad se u kadru ne nalazi osoba ispred vas.

A selfiji možda nisu kvalitetom najbolji ili s tonovima kože, ali su toliko široki kad to poželite da je to samo po sebi veliki plus za ovu kameru i ujedno razlog zašto je ova selfie kamera moja omiljena.

Malo čudi što Huawei i dalje ne dopušta snimati video u 8k rezoluciji. Nije da je to sad u ovom trenutku veliki nedostatak, ali bi sigurno bio zgodan dodatak ovako dobroj postavi kamera. Svejedno, 4k video je vrlo pristojan iako ne najbolji kojeg smo vidjeli u jednom smartfonu. Napredovao je s godinama i čak i u noćnim vrlo teškim uvjetima je u stanju ispasti sasvim iskoristiv, a što ne možemo reći za baš sve top modele smartfona. Opet, fali mu te profinjenosti kojoj Huawei teži i koju će ne sumnjamo doseći vrlo brzo. Da vam ovo nisam rekao, vjerojatno ne biste niti znali o čemu pričam jer je u svim klasičnim situacijama on zapravo vrhunski.

Baterija

Autonomija na Huaweijevim uređajima potencijalno se donekle razlikuje odlučite li koristiti određene aplikacije putem Gspacea. Primjera radi, dok god je ta upotreba vezana uz Googleove aplikacije poput YouTubea, GMaila, Mapa ili sličnog, nećete imati problema s povećanom potrošnjom. No instalirate li recimo WhatsApp putem Gspacea i koristite ga tako, a zbog novih dopuštenja kojima omogućavate Gspaceu da radi znatno duže u pozadini, ovo biste mogli osjetiti.

No u oba slučaja s autonomijom biste trebali biti vrlo zadovoljni jer 4700 mAh se u Huaweiju po našem iskustvu ponaša dosta bolje nego 5000 u mnogim drugim top modelima smartfona, pogotovo ako koristite Gspace onako kako smo naveli. Bez problema bi mi izdržala cijeli dan korištenja, pa čak i kad bih intenzivnije koristio kameru i fotografirao cijeli dan s njim nešto.
Tek bih u kasnim večernjim satima poželio staviti ga na punjač, a što bi ga od 0-100% dovelo za svega 42 minute.

Huawei u pakiranju i dalje isporučuje 66W brzi punjač što toplo pozdravljamo, ali u ovom trenutku smo već od Huaweija možda i očekivali određen napredak po pitanju brzine punjenja. Nemojte nas krivo shvatiti jer i ovo je vrlo dobar rezultat i nije da prigovaramo, ali samo smo poznajući njihov napredak od prije nekoliko godina očekivali i da će ove godine predstaviti čak i nešto brže punjenje.

Kao šlag na tortu, bežično punjenje od 50W je također podržano i ono bi ga trebalo od 0-100% dovesti za manje od sat vremena, što je opet brže nego što se neki konkurenti uspiju i žicom napuniti. Nažalost ovo nismo uspjeli testirati tako da vam točne brojke nećemo ovoga puta iznijeti.

Zaključak

Huawei ne odustaje i nakon dugo vremena ponovno imamo jedan model koji ne samo što osvaja s kamerama u njihovom stilu, već donosi i najsnažniji hardver koji mu je do sada bio uskraćen. Istina, sankcije su i dalje tu i dolazi kako bez Googleovih servisa tako i bez mogućnosti spajanja na 5G mreže.

Znači li to da ga trebate otpisati? Ne nužno, jer ipak je riječ o zaista fantastičnom uređaju koji briljira na svakom mogućem polju koje mu sankcijama nije uskraćeno.

Kvaliteta izrade je na vrhunskom nivou, bez obzira odlučili se za crni i srebrni model ili veganski kožni narančasti koji je ipak nešto drukčije. Svaki spoj na smartfonu, svaka tipka, sve je vrhunski odrađeno. Stereo zvučnici su zapravo jedina hardverska stavka za koju bismo voljeli da je drukčije izvedena, tako da je drugi zvučnik ipak na vrhu uređaja, a ne u slušalici. Možda bi to i ovaj uređaj riješilo tog zuba koji je nejasnom odlukom nekoga vraćen na uređaj u 2022. godini.

Opet, zaslon je u samom vrhu industrije, a softver je odlično optimiziran tako da se u svom prirodnom stanju bez instalacije Gspacea ponaša toliko dobro da je nevjerojatno koliko dugo uređaj bez Googleovih servisa može trajati s jednim punjenjem. A kamere su naravno u Huaweijevom stilu ostavile osmjeh na licu fotografa i slučajnih prolaznika uhvaćenih u kadar.

Neobičan je trend s vibro motorima ove godine i bome nije nas niti Huawei oduševio s njim. Ne znamo zašto se ovo događa na sve više uređaja, ali sigurni smo da nismo jedini koji imaju prigovor na ovu stavku.

Za kraj ostaje naravno i cijena samog uređaja koju Huawei drži relativno visoko kao da se ništa nije promijenilo i kao da sankcija nema. S njom se ipak ne možemo u potpunosti složiti jer 1300€ za koliko se otprilike prodaje 256GB crna i srebrna izvedba nije baš malo. Bome, nije malo niti 1400€ za narančasti s 512GB, ali mi je tu višu cifru čak nekako i lakše prihvatiti jer eto, kao nešto je drukčije. No uzmite i ovo u obzir.

S njihove strane uložen je jednak trud da se uređaj plasira na tržište s ovim specifikacijama, možda čak i veći nego prije jer ipak su morali kupiti Qualcommov procesor i prilagoditi sve za njega umjesto da su iskoristili svoj Kirin kojeg ne mogu trenutno proizvoditi. I da je ovaj uređaj kojim slučajem u startu došao u nekom paralelnom svemiru gdje sankcija nema, vjerojatno bi se ona činila kao potpuno očekivana.

Žao mi je zapravo što će mnogi zaobići ovaj model, iako je danas gotovo jednako koristiti Huawei kao i nekad prije, jer neće znati što propuštaju. Ako ste spremni malo riskirati, Mate 50 Pro ima moju toplu preporuku.

Video