Hoće li Elon Musk zaista lansirati vlastiti mobitel?

Mnogi mediji su se danas raspisali o ideji Elona Muska da izradi vlastiti mobitel.  Naime, u jednom intervjuu je izjavio da ako Google i Apple izbace njegov friško kupljeni Twitter iz svojih trgovina aplikacijama, on će u vlastitoj režiji proizvesti mobilni uređaj te da će „pola nacije“ biti sretno što su se riješili Googlea, odnosno Applea.

Koliko je zapravo vjerojatan ovakav scenarij? Pa, kad je Musk u pitanju, očito ništa ne treba u startu odbaciti, no glavni razlog zašto se to gotovo sigurno neće dogoditi je zapravo vrlo jednostavan. Apple i Google nemaju apsolutno nikakvog razloga za brisanje Twitter aplikacije iz svojih trgovina, a da se to čak i dogodi, korisnici bi vjerojatno nastavili koristiti svoje vlastite uređaje i Twitter na webu.

Stvaranje potpuno novog mobitela, temeljenog na potpuno novoj platformi, iziskivalo bi ogromne troškove, uz enorman rizik, pogotovo nakon što je Musk čak 44 milijarde dolara potrošio na kupnju Twittera. Treba li ga uopće podsjećati na spektakularnu propast Microsoftove Windows Phone platforme?

Podsjetimo, galama je nastala kad je Musk počeo otpuštati ključne ljude, da bi ubrzo nakon toga počeo vraćati stare zabranjene račune, poput onog Donalda Trumpa, braneći svoj stav kao apsolutist slobode govora. U međuvremenu su mnoge kompanije otkazale oglašavanje na Twitteru, no kako se čini, samo će prepustiti mjesto drugima.